Svet

Većina Amerikanaca smatra da su i Bajden i Tramp prestari da bi ponovo bili predsednici

Za Bajdena je ovo mišljenje rasprostranjenije, pa tako čak 86 odsto ispitanika u anketi "Ej-Bi-Si njuz" misli da on ne bi trebalo ponovo da se kandiduje
Većina Amerikanaca smatra da su i Bajden i Tramp prestari da bi ponovo bili predsedniciGetty © Liu Guanguan/China News Service via Getty Images

Velika većina američkih glasača veruje da su predsednik Džozef Bajden i njegov najverovatniji protivnik iz redova republikanaca, Donald Tramp, prestari za još jedan mandat u Beloj kući, pokazalo je novo istraživanje Ej-Bi-Si njuza i kompanije za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos".

Naime, 86 odsto ispitanika kaže da 81-godišnji Bajden, inače najstariji predsednik u istoriji SAD, ne bi trebalo da se kandiduje zbog svojih godina. Međutim, 62 odsto ispitanika je isto reklo i za 77-godišnjeg Trampa.

Međutim, anketa je takođe otkrila "veliku razliku" u stavovima o starosti predsedničkih kandidata u zavisnosti od političkog opredeljenja ispitanika.

Čak 74 odsto demokratskih birača izjavilo je da je Bajden prestar da bi služio, dok je samo 35 odsto republikanaca isto reklo za Trampa.

Što se tiče nezavisnih glasača, 91 odsto je reklo da je Bajden prestar, a 71 odsto ima isto mišljenje o Trampu.

Rezultati ankete Ej-Bi-Si njuza u velikoj meri se poklapaju sa istraživanjem objavljenim nedelju dana ranije, a koje je pokazalo da je tri četvrtine glasača, uključujući polovinu demokrata, zabrinuto za Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje.

Prošle nedelje odlučeno da Bajden ne treba da bude krivično gonjen zbog neodgovornog rukovanja poverljivim dokumentima, a specijalni savetnik Ministarstva pravde SAD Robert Hur je svog predsednika opisao kao "saosećajnog, dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem".

U izveštaju se takođe tvrdi da Bajden nije mogao da se seti u kom periodu je bio potpredsednik SAD, niti, čak ni okvirno, kada mu je sin Bo umro.

Bajden je oštro demantovao tvrdnje da ne može da se seti ključnih događaja iz svog života, tvrdeći pred novinarima da je njegovo pamćenje "u redu" i poručio im da pogledaju šta je radio otkako je postao predsednik.

Međutim, nekoliko minuta kasnije tokom iste konferencije za štampu, Bajden je pomešao egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija i lidera Meksika Andresa Lopesa Obradora.

Zatim je usledilo još nekoliko gafova, kada je Bajden pobrkao Emanuela Makrona sa njegovim prethodnikom Fransoa Miteranom, i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel sa njenim prethodnikom Helmutom Kolom. I Miteran i Kol su mrtvi godinama. 

image