Svet

Karlson uporedio Putina i Bajdena: Tužan sam, naš predsednik nije pri zdravoj pameti

Taker Karlson poručio da je veoma naivno očekivati da bi Krim mogao da bude deo Ukrajine, ali da je Vladimir Putin spreman za razgovore i kompromis
Karlson uporedio Putina i Bajdena: Tužan sam, naš predsednik nije pri zdravoj pameti© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

"Kada bi u pitanju bio boks meč, lekari bi ga otkazali", rekao je danas američki novinar Taker Karlson, upoređujući predsednika Rusije Vladimira Putina, sa kojim je nedavno razgovarao, i predsednika SAD Džozefa Bajdena. 

"Tugujem kad vidim da je (američki) predsednik poludeo. I da u mojoj zemlji smatraju da je veoma nepristojno pričati o tome. Ovo nije političko zapažanje, ovo je činjenica. Najveći utisak na mene, tokom osam dana koliko sam proveo u Moskvi, nije ostavio samo lider te zemlje, koji je, naravno, impresivna ličnost, već to što je (Rusija) najveća teritorija na svetu, i veoma je raznolika, jezički, kulturno, verski. Teško je upravljati ovakvom državom 24 godine, sviđalo se to vama ili ne. Nesposoban čovek to ne bi mogao, a on (Putin) je veoma sposoban i vi to znate", rekao je Karlson na Samitu predsednika vlada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je dalje naveo da je, osim američkog predsednika Džozefa Bajdena, nekompetentna i cela američka administracija.

Naglasio je da smatra da je Putin spreman za kompromis kada je reč o Ukrajini i dodao da je posao lidera zemalja da pronalaze kompromis: 

"To je ono što se naziva diplomatijom. Putin želi da izađe iz ovog rata".

Ipak, ukazao je da je vrlo naivno misliti da bi Krim mogao da postane ponovo deo Ukrajine.

"Ukoliko mislite da Ukrajina može da dobije Krim, kao što tvrde američke vlasti, onda ste dete i nemate pojma o tome šta se dešava i šta je realno", objasnio je.

Nije istina ono što tvrde američki političari - da predsednik Rusije Vladimir Putin ima plan da zauzme Poljsku, budući da "tamo nema ničega što bi Putinu bilo potrebno", prokomentarisao je dalje Karlson.

"Ja ne branim Putina, nisam njegov fan. Ja sam Amerikanac, ali nema nikakvih dokaza da je Putin zainteresovan da proširi granice Rusije", izjavio je.

Ujedno, novinar je ukazao i na snagu ruske ekonomije. Kako kaže, industrijski potencijal Rusije znatno je ozbiljniji nego što to misle u SAD. Zemlja, koju nazivaju benzinskom pumpom, aludirajući na to da su energenti jedino ono što ima, zapravo, proizvodi i nuklearno oružje, rakete, artiljerijske granate...

Kratko je prokomentarisao i Moskvu, rekavši da ovaj grad ostavio veoma lep utisak na njega.

"Šokirao sam se da je Moskva, u kojoj nikada ranije nisam bio, najveći grad u Evropi sa 13 miliona ljudi. Mnogo je lepša od bilo kog grada u mojoj zemlji. Nisam imao pojma o tome. Mnogo je čistije, bezbednije i estetski prijatnije. Arhitektura, hrana i usluge su bolje nego u bilo kom gradu u SAD".

Govoreći o samom intervjuu sa Putinom, otkrio je da je imao želju da to uradi ne samo da bi saznao Putinovo pravo mišljenje o aktuelnim pitanjima, već i jer su mu u SAD pokušali da zabrane da to uradi. Dodao je da je šokiran i ljut zbog toga što u Americi rade protiv svojih građana. 

"Kada sam saznao da se to dešava (da pokušavaju da mu zabrane intervju sa Putinom), i potvrdio da se to dešava, a oni priznali da su to radili, tada sam bio apsolutno rešen da uradim ovaj intervju. Ne samo zato što želim da znam kakav je Vladimir Putin i šta misli o sukobu (u Ukrajini) koji menja svet i nanosi strašnu štetu ekonomiji moje zemlje, već i zato što su mi rekli da iz nekog razloga ne mogu da (odradim intervju). Pomislio sam da to ne bi trebalo tako da bude. Želim da živim u slobodnoj zemlji, u kakvoj sam se rodio", prokomentarisao je Karlson. 

image