Rusija

Rjabkov: Rusija se neće povući iz Sporazuma o svemiru

Razumni predstavnici međunarodne zajednice shvataju da su izjave SAD o pretnji od navodnog razmeštanja ruskog nuklearnog oružja u svemiru neosnovane, kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije
Rjabkov: Rusija se neće povući iz Sporazuma o svemiru© MFA Russia/via Globallookpress.com

Rusija ne razmatra mogućnost povlačenja iz Sporazuma o svemiru iz 1967. godine, dok SAD pripisuju Rusiji nepostojeće namere, a same Sjedinjene Države žele da postignu superiornost u svemiru, kada je naoružanje u pitanju, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

"Amerikanci koriste tu temu u propagandne svrhe. Iznose optužbe koje nisu ni na čemu zasnovane, ni najmanje potkrepljene dokazima. To je njihov uobičajeni način. Razumni predstavnici međunarodne zajednice su to odavno shvatili", kazao je Rjabkov.

Zamenik ministra je naglasio da upravo SAD "već duže vreme sprovode politiku stvaranja superiornosti za sebe u svemiru, uključujući i sektor naoružanja".

"To je njihova uobičajena tehnika kada se drugima pripisuju nepostojeće namere i pod tim izgovorom, intenziviraju sopstvene napore koji su u suprotnosti sa interesima međunarodne bezbednosti i potpuno ignorišu naše predloge", zaključio je Rjabkov.

Sporazum o svemiru

Sporazum o principima aktivnosti istraživanja i korišćenja svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela, potpisali su 27. januara 1967. Sovjetski Savez, SAD i Velika Britanija. 

Dokument je stupio na snagu 10. oktobra 1967. (uslov je bila ratifikacija od pet država, uključujući tri depozitna ovlašćenja). Taj dokument je odobren na 21. zasedanju Generalne skupštine UN 19. decembra 1966. godine.

Od januara 2022. godine, 111 država je potpisnica Sporazuma o svemiru, a još 23 su potpisale dokument, ali nisu završile ratifikaciju.

image