Rusija

U strahu su velike oči: Rusko svemirsko oružje uplašilo Belu kuću i pre nego što je napravljeno

Vašington je u panici, šire se upozorenja da Rusi imaju način da unište svet kakav danas poznajemo
U strahu su velike oči: Rusko svemirsko oružje uplašilo Belu kuću i pre nego što je napravljeno© CORBIS/Corbis via Getty Images

Svet je u panici: preti rusko svemirsko nuklearno oružje, američki državni sekretar Entoni Blinken moli Kinu i Indiju da odvrate Rusiju od koraka "koji bi mogao da se pretvori u katastrofu", svi alarmi su upaljeni i nikad nije bilo izvesnije da zaista "Rusi dolaze". Problem je samo u jednoj sitnici – svemirsko nuklearno naoružanje od koga drhti Zapad – još uvek ne postoji.

Američke špijunske agencije, pustile su, naime, glasine da će Rusi napasti "odozgo", odnosno da Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi, kada se detonira, stvaranjem ogromnog energetskog talasa osakatilo ogroman broj komercijalnih i vladinih satelita, od kojih svet "dole" zavisi, između ostalih, i one od kojih zavise mobilna telefonija i internet veze.

Republikanski poslanik Majk Tarner iz Ohaja, predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, izazvao je potpunu pomamu u Vašingtonu kada je izdao saopštenje u kojem kaže da njegovo veće "ima informacije o ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost" – jer veruje se da on aludira upravo na ovu svemirsku opasnost.

Oružje o kome oni, međutim, pričaju, priznaje i sama američka administracija, tek se razvija i još nije u orbiti. Ali, ako bi se koristilo, kako piše Si-En-En, prešao bi se "opasan Rubikon u istoriji nuklearnog oružja i mogli bi se stvoriti ekstremni poremećaji u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvideti".

Reč je dakle, o jednom od uobičajenih scenarija američkih fantastičnih filmova, koji se, umesto sa malih ekrana sada plasira sa govornica Predstavničkog doma i drugih američkih institucija. Film u kome bi, kako smo mnogo puta gledali i u holivudskim ostvarenjima, dobri Amerikanci svet kakav poznajemo trebalo da spasu od "zlih Rusa".

Napredna "vanzemaljska rasa" koja bi da uništi čovečanstvo, po scenarijima koji se pišu u Vašingtonu i na stranicama Zapadnih medija, živi u Moskvi i njenoj okolini.

"Čak i ako Rusija postavi nuklearno oružje u orbitu, američki zvaničnici se slažu u proceni da oružje neće biti detonirano. Umesto toga, vrebalo bi kao tempirana bomba u niskoj orbiti, kao Putinov podsetnik da bi, ako bi bio previše pritisnut sankcijama ili vojnom opozicijom njegovim ambicijama u Ukrajini ili šire, mogao da uništi ekonomije ne ciljajući čak na ljude na Zemlji", opisuje "Njujork tajms" apokaliptični scenario sa ishodima u mnogome sličnim zapletu holivudskog filma "Geostorm" (Velika oluja).

Razlika je samo u tome što u stvarnosti svet od uništenja satelita, umesto domišljatog i mišićavog Džerarda Batlera, spašava senilni Džozef Bajden.

Američki zvaničnici i spoljni analitičari plaše svet ukazujući da bi se zbog Ruskog nuklearnog oružja u svemiru globalni komunikacioni sistemi pokvarili, zbog čega bi, kako navodi "Njujork tajms" sve "od hitnih službi do mobilnih telefona do regulacije generatora i pumpi, pošlo po zlu".

"Ostaci eksplozije rasuli bi se po niskoj orbiti Zemlje i otežali, ako ne i sasvim onemogućili navigaciju za sve, od satelita 'Starlink', koji se koriste za internet komunikaciju, pa do špijunskih satelita", prepričava "Njujork tajms" potencijalnu fabulu, koja je itekako poznata ljubiteljima holivudske kinematografije.

Analitičari koji prate ruske svemirske programe za Rojters, međutim, kažu da svemirska pretnja verovatno nije nuklearna bojeva glava, već uređaj velike snage koji zahteva nuklearnu energiju za izvođenje niza napada na satelite.

To može uključivati ometače signala, oružje koje može da zaslepi senzore slike ili – "još strašniju mogućnost" - elektromagnetne impulse (EMP) koji bi mogli da sprže svu elektroniku satelita unutar određenog orbitalnog regiona.

"Da Rusija razvija sistem koji pokreće nuklearni izvor koji ima mogućnosti elektronskog ratovanja kada se jednom nađe u orbiti, verovatnije je od teorije da Rusija razvija oružje koje nosi nuklearnu eksplozivnu bojevu glavu", tvrdi izvršni direktor grupa za zastupanje Udruženja za kontrolu oružja Deril Kimbal.

No, šta kažu Rusi?

Glasine o planovima Rusije da postavi nuklearno oružje u svemir, za Kremlj su još jedan trik Bele kuće. Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov ovakve tračeve čak nije hteo ni da komentariše.

"Hajde da sačekamo brifing pomoćnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivana, i da li će tu biti nekih informacija. Videćemo koje trikove će koristiti Bela kuća", dodao je on.

Predsednik Komisije Saveta Federacije za informativnu politiku i interakciju sa medijima Aleksej Puškov tvrdi da su izjave u Sjedinjenim Državama o "pretnji nacionalnoj bezbednosti" i nuklearnom oružju Ruske Federacije "u svemiru" - histerija i informativna provokacija, koja ima za cilj da ubedi Kongres Sjedinjenih Država da odobri predlog zakona Senata o dodeli 60 milijardi dolara Ukrajini.

I UN su izveštaje da Rusija navodno želi da postavi nuklearno oružje u svemir ocenile kao nepouzdane.

"Ono što vidimo su medijske spekulacije. Nemamo nikakve značajne informacije o ovom pitanju", navodi portparol generalnog sekretara UN.

Da je reč samo o još jednoj američkoj podmetačini, potvrđuje i činjenica da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija nedavno, upravo na zahtev Rusije usvojila rezoluciju kojom se zemlje pozivaju da ne postavljaju oružje u svemir.

Dokumentom su, upravo "zli Rusi" pozivali sve države, posebno one koje imaju mogućnosti da deluju u svemiru, da razmotre mogućnost da "izraze posvećenost političkoj obavezi da neće prve raspoređivati oružje u svemiru".

Amerikanci svakako imaju razloga da se boje besa Moskve koja je više puta upozorila da će sve neprijateljske akcije uzvratiti. Ostaje nejasno zašto, pored toliko postojećih ruskih aduta – toliko strahuju od oružja koje još nije ni napravljeno?

image