Rusija

El Halifa pozvao Putina na mirovnu konferenciju o Bliskom istoku: Dobri odnosi Bahreina i RF (VIDEO)

Kralj Bahreina Hamad bin Isa El Halifa je na razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je njegova pobeda na poslednjim predsedničkim izborima u RF dobro uticala na situaciju u arapskom svetu

Stavovi Bahreina i Rusije se umnogome poklapaju, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom El Halifom.

Putin je potvrdio da postoji dobra tendencija ka daljem razvoju trgovinske saradnje sa Bahreinom, ali i dodao da trgovinska saradnja između dve zemlje danas nosi simboličan karakter. Nešto bolja situacija je, kako je rekao, u sferi investicija.

"Realizujemo oko 30 krupnih projekata, njihova ukupna vrednost iznosi negde oko 500 miliona dolara", istakao je Putin. 

"Sledeće godine slavimo 35 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Za ove godine mnogo toga je urađeno u izgradnji naših odnosa. Imamo jako dobre kontakte na liniji MSP-a i po mnogim međunarodnim pitanjima naši stavovi su bliski", rekao je lider Ruske Federacije. 

U uvodnom razgovoru, Putin je poručio da bi želeo da od kolege iz Bahreina čuje i njegovo mišljenje o situaciji na Bliskom istoku i o tome kako je protekla sednica Arapske lige kojom predsedava Bahrein. 

Potvrđeno je i da postoje "dobri odnosi u oblasti kulture".

"Ove godine nameravamo da u Rusiji održimo Dane Bahreina, a sledeće godine, koliko znam, kolege su se dogovorile da se 'Ruska godišnja doba' održe u vašoj zemlji. Razvijaju se i drugi kontakti u humanitarnoj sferi, pre svega u oblasti obrazovanja i nauke. I u ovim oblastima vidimo da postoje dobri izgledi za dalji razvoj saradnje. Veoma nam je drago da vas vidimo. Dobrodošli u Rusiju, Vaše Veličanstvo", poručio je predsednik Rusije. 

Kralj Bahreina Hamad bin Isa El Halifa je na razgovorima sa predsednikom Putinom izjavio da je njegova pobeda na poslednjim predsedničkim izborima u Rusiji dobro uticala na situaciju u arapskom svetu.

"Mislim da je ovaj dan jedan od najsrećnijih u mom životu i ja se na taj dan viđam sa Vama. Hvala Vam puno na tome što ste me pozvali i na toploj dobrodošlici. Nedostajala nam je Moskva i drago nam je da možemo da se vidimo sa našim prijateljima", rekao je El Halifa. On je pozvao ruskog lidera na mirovnu konferenciju u Bahreinu na kojoj će se diskutovati o situaciji na Bliskom istoku. Na taj način zatražio je podršku ruskog lidera da se održi konferencija. 

Rusija je danas jedna od najuticajnijih zemalja sveta i prva zemlja koja je je pozvana na ovaj događaj, objasnio je kralj Bahreina, poručivši da je njegova država zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Iranom. 

"Vaši arapski prijatelji (iz Arapske lige) vam prenose svoje najbolje želje i visoko cene ulogu Rusije u pravednom rešavanju arapskih problema", izjavio je kralj Bahreina.

Situacija u Pojasu Gaze je bolna tema, dodao je, naglasivši da Bahrein želi kraj rata u cilju spasenja života civila.

Takođe, kralj Bahreina je poručio da je za njih izuzetno važan razvoj zajedničke saradnje sa Rusijom u najrazličitijim sferama. 

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio je da je Putin kralju Bahreina poklonio ruski automobil marke "aurus", prenela je agencija TASS. Ovo nije prvi put da ruski predsednik poklanja "aurus", ranije ga je dobio severnokorejski lider Kim Džong Un "za ličnu upotrebu".

Kralj Bahreina sastao se i sa liderom Čečenije 

Hamad bin Isa El Halifa i njegov naslednik Naser bin Hamad bin Isa El Halifa prethodno su se u Moskvi sastali sa liderom Čečenije Ramzanom Kadirovom, koji im se zahvalio poseti Rusiji, naglasivši da ključna podrška muslimanima i njihovim pravima dolazi od ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Iskreno nam je drago što Hamad bin Isa El Halifa održava prijateljske odnose sa ruskim predsednikom. To aktivno doprinosi jačanju saradnje između Rusije i Bahreina. El Halifa je izuzetan državnik, koji uživa zasluženo poštovanje u svetu. Pod njegovim rukovodstvom, država Bahrein se dinamično razvija u svim ključnim oblastima", naveo je Kadirov na Telegramu.

Kako je dodao, sa velikim zadovoljstvom je pozvao kralja i princa Bahreina da posete Čečensku Republiku, koji ga je zauzvrat pozvao u Bahrein.

"Dogovorili smo se da nastavimo da aktivno promovišemo jačanje naše interakcije i bratstva u korist naše velike otadžbine – Rusije i Kraljevine Bahrein!", zaključio je Kadirov.

Kralj Bahreina stigao je juče u Moskvu oko 18 časova po moskovskom vremenu, a među zvanicama koje su ga dočekale bio je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Po dolasku, El Halifa je zahvalio Putinu na pozivu da poseti Rusku Federaciju i izjavio da Rusija danas igra konstruktivnu ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. 

Dvojica lidera su se poslednji put uživo videla 2016. godine, a poslednji razgovor telefonom je bio u martu ove godine. 

image