Rusija

Lavrov: Rusija otvara ambasade u Južnom Sudanu, Nigeru i Sijera Leoneu

Šef ruske diplomatije je zahvalio afričkim državama na odgovornom stavu o ukrajinskom sukobu i poručio da je Rusija spremna da ih podrži u jačanju njihovog suvereniteta
Lavrov: Rusija otvara ambasade u Južnom Sudanu, Nigeru i Sijera Leoneuwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Južni Sudan, Niger i Sijera Leone će uskoro dobiti zvanična ruska diplomatska predstavništva, naveo je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na prijemu povodom Dana Afrike.

Šef ruske diplomatije izrazio je zahvalnost predstavnicima afričkih zemalja na njihovom odgovornom stavu o ukrajinskom sukobu uprkos pokušajima Zapada da uvuče Afriku u rusofobnu kampanju.

Međutim, borba protiv novih kolonijalnih i neokolonijalnih praksi dolazi do izražaja, ocenio je Lavrov, ukazujući da su se metode Zapada promenile, ali suština politike prema Africi ostaje ista – sve potčinjavaju svojoj volji i žive na račun drugih.

"Danas smo spremni da podržimo afričke zemlje u jačanju njihovog suvereniteta, rešavanju gorućih društvenih i ekonomskih problema i odbrani legitimnog, ravnopravnog mesta Afrike u svetu, uključujući reforme Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov.

image