Rusija

Putin: Afričke zemlje imaju sve značajniju ulogu u rešavanju međunarodnih pitanja

Rusiju i Afriku je ujedinila želja da izgrade pravičan multipolarni svetski poredak zasnovan na istinskoj jednakosti i poštovanju međunarodnog prava
Putin: Afričke zemlje imaju sve značajniju ulogu u rešavanju međunarodnih pitanjawww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Afričke zemlje imaju sve značajniju ulogu u rešenju aktuelnih međunarodnih pitanja, a Rusija pridaje poseban značaj jačanju prijateljskih odnosa sa afričkim partnerima, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki liderima afričkih država i vlada povodom Dana Afrike.

"Ujedinila nas je želja da izgradimo pravičan multipolarni svetski poredak zasnovan na istinskoj jednakosti i supremaciji međunarodnog prava, bez bilo kakvog oblika diskriminacije, diktature i sankcionisanja", navodi se u telegramu ruskog predsednika. 

Putin je istakao da je drugi samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu 2023. godine stvorio uslove za izgradnju plodne, obostrano korisne saradnje u različitim oblastima.

"Uveren sam da dosledno sprovođenje planova i sporazuma postignutih na tom važnom multilateralnom sastanku ispunjava naše zajedničke interese i da je u skladu sa osiguravanjem stabilnosti i bezbednosti na afričkom kontinentu", dodao je Putin.

image