Svet

Politiko: Bezuspešni pokušaji SAD da drže predavanje Africi

Prema Politiku, deo neuspešne američke strategije u Africi je pokušaj da se rusko prisustvo predstavi kao "parazitsko", što je napor koji nije podstakao afričke lidere da preokrenu svoje odluke o partnerstvu sa Moskvom
Politiko: Bezuspešni pokušaji SAD da drže predavanje AfriciGetty © Balima Boureima/Anadolu

Američka vlada se suočava sa kaznom zbog svoje politike u Africi nakon što joj je naređeno da povuče više od 1.000 vojnika iz Nigera i gubi pristup ključnoj bazi za bespilotne letelica, rekli su za "Politiko" izvori iz Vašingtona.

SAD su prošle nedelje potvrdile da planiraju "uredno i odgovorno povlačenje" iz Nigera. Tranziciona vlada te zapadnoafričke države, koja je prethodno na sličan način proterala francuske trupe, opredelila se za bezbednosnu saradnju sa Rusijom. Susedni Čad je takođe navodno zatražio od Amerikanaca da odu, kao deo šireg regionalnog pomeranja od zapadnih sila na kontinentu.

U razgovoru za "Politiko", anonimni američki zvaničnici tvrde da se razvoj događaja sveo na to da Amerika teži ideološkim ciljevima kada ima posla sa afričkim državama. Vašington je pokušao da svoju pomoć uslovljava demokratskim reformama i drugim političkim zahtevima, što su neki afrički lideri odbili, tvrdeći da SAD "ignorišu slična pitanja sa saveznicima u drugim delovima sveta", navodi se u izveštaju.

"U većini ovih vlada zaista ne žele da im se kaže šta da rade", rekao je jedan izvor.

"Postoji duga istorija Zapada koji afričkim zemljama govori kako da vladaju i oni konačno govore 'dosta'. Iza zatvorenih vrata, američki zvaničnici sve više pozivaju da se zanemare 'izazovi u demokratiji' u zarad očuvanja pristupa prirodnim resursima afričkih država i držanja Kine i Rusije na odstojanju", objašnjava "Politiko".

"Strah je u tome što ćemo 'mi otići, a Rusija će ući'", rekao je jedan izvor, pitajući se  "da li smo zaista dobar partner ako odlazimo kada su oni najranjiviji?"

Moskva i Peking su kritikovali takozvani "poredak zasnovan na pravilima" koji promoviše Vašington, nazivajući ga maskom neokolonijalističke politike. SAD koriste moralističku retoriku da potkopaju razvoj drugih država i da nametnu globalni ekonomski sistem koji koristi njima i svojim saveznicima, tvrde kritičari.

Prema "Politiku", deo neuspešne američke strategije u Africi je pokušaj da se rusko prisustvo predstavi kao "parazitsko", što je napor koji nije podstakao afričke lidere da preokrenu svoje odluke o partnerstvu sa Moskvom.

Ostaje nejasno kada ili čak da li će američke trupe napustiti Niger, navodi se u izveštaju. Jedan izvor je rekao da bi Vašington mogao pokušati da ispregovara način da oni ostanu tako što će ponuditi usluge obuke vojsci Nijameja.

image
VV inauguration
banner