Svet

Si-En-En: Čad ne želi američke trupe, jača ruski uticaj u Africi

Rukovodstvo Čada sledi primer svog suseda Nigera
Si-En-En: Čad ne želi američke trupe, jača ruski uticaj u Africiwww.globallookpress.com © David Honl

Sjedinjene Države rizikuju da izgube vojno prisustvo u još jednoj afričkoj zemlji, što ide u prilog sve jačem uticaju Rusije u regionu – Vlada Čada zapretila je raskidom velikog bezbednosnog sporazuma sa Amerikom, prenosi Si-En-En, pozivajući se na obaveštene izvore.

U pismu upućenom predstavniku Vašingtona, čadske vlasti su obećale da će poništiti sporazum koji definiše pravila ponašanja američkih vojnika u zemlji (SOFA). Takođe, napominje se da Amerikanci moraju da napuste francusku bazu u Ndžameni.

Treba napomenuti da je pre samo mesec dana Vlada Nigera raskinula sličan sporazum sa Sjedinjenim Državama. Po svemu sudeći, rukovodstvo Čada sledi primer svog suseda, pokušavajući da izvuče dodatne ustupke od Vašingtona, sugerisao je jedan od sagovornika Si-En-Ena.

Međutim, zvaničnik je rekao da je namera Čada iznenadila Vašington budući da preduzima ovaj korak u kritičnom trenutku za američke interese u Africi, gde Moskva igra sve aktivniju ulogu.

Na saslušanju u Senatu, glavnokomandujući američkih oružanih snaga u afričkom regionu, general Majkl Lengli upozorio je da Rusija pokušava ubrzanim tempom da "preuzme" Centralnu Afriku i Sahel. 

"Brojne zemlje su na prekretnici da ih zaista zarobi Ruska Federacija širom Magreba. To je južni bok NATO-a. Moramo da budemo u mogućnosti da imamo pristup i uticaj na toj teritoriji, od Maroka pa sve do Libije", istakao je Lengli.

image
VV inauguration
banner