Rusija

Bortnjikov: NATO prebacuje teroriste sa Bliskog istoka u Ukrajinu i povećava sajber napade

Zapad pokušava da podeli zemlje ZND i u te svrhe koristi teroriste, kao i omladinu koju vaspitava kao buduće lidere koje će iskoristiti za direktno mešanje, naveo je direktor FSB-a
Bortnjikov: NATO prebacuje teroriste sa Bliskog istoka u Ukrajinu i povećava sajber napadeGetty © Jonathan Ernst - Pool

NATO je umešan u masovno prebacivanje plaćenika i terorista u Ukrajinu, rekao je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov na sastanku Saveta šefova bezbednosnih agencija i specijalnih službi zemalja članica ZND u Biškeku.

"Konstatujemo masovno prebacivanje plaćenika i militanata međunarodnih terorističkih organizacija sa Bliskog istoka, severne Afrike i Avganistana u Ukrajinu uz pomoć zemalja NATO-a", naveo je Bortnjikov, prenele su "Ria novosti".

Govoreći o regrutovanju omladine za terorističke napade, on je objasnio da specijalne službe Kijeva to aktivno rade kroz propagandu proukrajinskih nacionalističkih formacija na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, neki od terorista se koriste za agresiju na države članice Zemalja nezavisnih država (ZND).

Značajno se povećao intenzitet sajber napada NATO-a na kritične informacione infrastrukture zemalja ZND, pre svega kompjuterske sisteme državne sfere, a meta napada je i industrija, energetika, transport i bankarski sektor, naveo je Bortnjikov.

Zapadne obaveštajne službe i hakerske zajednice u te svrhe uveliko koriste infrastrukturu međunarodnih IT korporacija, dodao je direktor FSB-a.

Još jedna od metoda kojom Zapad pokušava da podeli zemlje ZND, je uticaj na omladinu koju vaspitava kao buduće lidere koje će iskoristiti za direktno mešanje u procese u državama članicama, dodao je direktor ruske bezbednosne službe.

Promoteri zapadnih interesa se obično infiltriraju u sve najvažnije javne i državne institucije kako bi imali direktan uticaj na političke, ekonomske, društvene i kulturne procese, objasnio je Bortnjikov.

"Kroz kontrolisan sistem neprofitnih organizacija, Zapad radi na podeli ZND širenjem ksenofobične agende, usađivanjem lažnih vrednosti i falsifikovanjem zajedničke istorije", pojasnio je Bortnjikov.

Anglosaksonci žele da se na bilo koji način, pa i pritiscima na rukovodstvo država ZND, utvrde u Centralnoj Aziji i da utiču na region, zaključio je direktor FSB-a.

"Otuda stalna rotacija militanata u sirijsko-iračkoj i avganistansko-pakistanskoj zoni i pojava novih kampova za obuku militanata u blizini južnih granica ZND. To može uključivati nametanje različitih formata saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i politički i ekonomski pritisak na rukovodstvo država ZND", dodao je direktor FSB.

Prema njegovim rečima i zapadne sankcije protiv Rusije, koje nameće rukovodstvo SAD i Velike Britanije, imaju za cilj da uspostave totalnu kontrolu nad trgovinom i finansijskim operacijama u ZND, kako bi imali mogućnost da podrivaju ekonomiju bilo koje države članice.

Međutim, u svetu je sve veći broj država koje ne žele da idu protiv interesa svojih naroda i da se pokore naređenju spolja, a Rusija blisko sarađuje sa njima, dodao je direktor ruske bezbednosne službe.

image