Rusija

FSB sprečio 64 teroristička napada u Rusiji

Broj terorističkih napada u zemlji se povećao tokom godine, između ostalog zbog subverzivnih aktivnosti ukrajinskih specijalnih službi
FSB sprečio 64 teroristička napada u RusijiGetty © Chris McGrath / Staff

Specijalne službe i agencije za sprovođenje zakona u Ruskoj Federaciji sprečile su 123 teroristička zločina u 2022. godini, među kojima su 64 teroristička napada, saopšteno je u Nacionalnom antiterorističkom komitetu gde je, pod rukovodstvom direktora Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova, održan sastanak na kojem su predstavljeni rezultati rada u tekućoj, a sumirane su i identifikovane prioritetne oblasti aktivnosti za narednu godinu.

Tokom godine, broj terorističkih napada u Ruskoj Federaciji se povećao, između ostalog i zbog specijalnih službi Ukrajine.

Bortnikov je napomenuo da je ove godine značajno povećan broj terorističkih napada, naročito u pograničnim regionima koji se nalaze u Centralnom i Južnom federalnom okrugu.

Prema njegovim rečima, uzrok tome su obaveštajne i subverzivne aktivnosti ukrajinskih službi, sprovodene uz podršku zapadnih zemalja na čelu sa SAD i uz pokušaje pristalica međunarodnih terorističkih organizacija da stvore tajne ćelije i počine terorističke zločine.

"Kao rezultat preduzetih mera u ovoj godini, u fazi pripreme sprečena su 123 teroristička zločina, uključujući 64 teroristička napada. Suzbijene su aktivnosti 68 tajnih ćelija međunarodnih terorističkih organizacija", saopštio je komitet.

Pored toga, pronađeno je oko 2,6 hiljada dokaza o ilegalnoj trgovini oružjem, likvidirano je više od 50 podzemnih radionica za oružje, a suzbijene su aktivnosti 74 organizovane kriminalne grupe koje su se bavile proizvodnjom oružja. Značajno su smanjeni resursi terorista, blokirani su računi oko 3 hiljade građana uključenih u finansiranje terorizma, u ukupnom iznosu od više od 94 miliona rubalja.

image