Rusija

Ruski ministar odbrane Belousov: Belorusija ostaje pouzdan partner i lojalan saveznik Rusije (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će Belousov razgovarati sa beloruskim kolegom o vojno-tehničkoj saradnji i osiguravanju bezbednosti Unije
Ruski ministar odbrane Belousov: Belorusija ostaje pouzdan partner i lojalan saveznik Rusije (VIDEO)© Вячеслав Прокофьев / РИА Новости

Ruskoj Federaciji i Belorusiji danas je, više nego ikada, potrebna bliska saradnja kako bi preduzele dodatne mere za osiguranje bezbednosti, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov.

"Želeo bih da napomenem da je Republika Belorusija bila i da ostaje naš najbliži sused, lojalan saveznik i pouzdan partner", kazao je Belousov na sastanku sa beloruskim ministrom odbrane Viktorom Hrenjinom u Minsku.

Kako je dodao, danas je dvema zemljama, više nego ikada, potrebna bliska saradnja kako bi pravovremeno odgovorili na promene vojno-političke situacije u svetu i preduzeli dodatne mere za osiguranje bezbednosti Unije.

On je izrazio spremnost da razgovara o "najhitnijim pitanjima vojno-tehničke saradnje" i napomenuo da mu je drago što se lično sastaje sa beloruskim kolegom, zahvalivši mu se na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu.

Hrenjin je, otvarajući sastanak, čestitao Belousovu imenovanje na mesto ministra odbrane Ruske Federacije.

"Uveren sam da će vam vaše iskustvo, znanje i liderski kvaliteti omogućiti da uspešno rešavate složene zadatke koji stoje pred Oružanim snagama Ruske Federacije u ovim teškim vremenima. Naš današnji susret je još jedna potvrda čvrstih bratskih veza i strateškog partnerstva Republike Belorusije i Ruske Federacije. To je posebno važno u sadašnjim veoma teškim uslovima vojno-političke situacije oko naših država", naveo je Hrenjin.

Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov doputovao je danas u Minsk, gde se sastao sa beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da će Belousov razgovarati u Minsku sa beloruskim kolegom o vojno-tehničkoj saradnji i osiguravanju bezbednosti Unije.

"Tokom pregovora, strane će razgovarati o aktuelnim pitanjima bilateralne vojne, vojno-tehničke saradnje i obezbeđivanja bezbednosti Unije", navodi se u saopštenju.

Ministra odbrane Ruske Federacije lično je dočekao ministar odbrane Republike Belorusije general-potpukovnik Viktor Hrenjin.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Minsku, a ovo putovanje u Belorusiju je druga Putinova inostrana poseta, nakon što je 7. maja inaugurisan za predsednika Rusije. 

Ruskog predsednika je dočekao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, poseta se odvija na Lukašenkov poziv.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je najavio da će dva lidera imati opsežan razgovor u četvrtak uveče, a da će petak "biti dan zvanične posete".

image