Svet

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije: Putin i Lukašenko razmenili čestitke

Savezna država je jedinstven zajednički projekat i primer najuspešnije integracije na postsovjetskom prostoru, istakao je beloruski lider
Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije: Putin i Lukašenko razmenili čestitkewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razmenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dveju zemalja, koji se obeležava 2. aprila.

Putin je u čestitki istakao da su, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, Moskva i Minsk uspeli da urade mnogo na razvoju višestranih veza i jačanju institucija Saveza.

"Koordinacija napora u sferi spoljne politike, odbrane i bezbednosti daje dobre rezultate", naveo je Putin, dodajući da je ujednačavanje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socio-ekonomskog prostora.

Ruski lider je takođe napomenuo da je novi set mera za integracione procese u Savezu u skladu s jačanjem stabilnosti u Evroaziji.

Lukašenko je pak naveo da je savezna država jedinstven zajednički projekat i primer najuspešnije integracije na postsovjetskom prostoru.

"Iskustvo stečeno tokom četvrt veka omogućava nam da brzo i efikasno odgovorimo na izazove i pretnje bez presedana s kojima su se naše zemlje suočile, da konsolidujemo i branimo zajedničke interese na međunarodnoj sceni", naveo je Lukašenko.

Dodao je da je siguran da bogata bilateralna agenda otvara nove izglede za dugoročnu obostrano korisnu saradnju, produbljivanje belorusko-ruskih kooperativnih veza, u krajnjem cilju povećanja blagostanja građana Belorusije i Rusije.

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije obeležava se u znak sećanja na 2. april 1996. godine, kada su predsednici dveju država potpisali sporazum "O formiranju Saveza Rusije i Belorusije", što je označilo početak procesa međusobne integracije država.

image