Svet

Evroparlamentarci opet o "ruskom malignom uticaju": Priviđa im se "špijunska mreža"

Očigledno je da se funkcionerima EP svuda priviđaju Rusi pa koriste sopstvena javna glasila kako bi skrenuli pažnju javnosti sa bitnijih tema
Evroparlamentarci opet o "ruskom malignom uticaju": Priviđa im se "špijunska mreža"© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Političke grupe u Evropskom parlamentu saopštile su da će zahtevati hitnu akciju zbog navoda o "ruskom mešanju u predstojeće izbore za EU u junu", i zatražiće raspravu na tu temu, iz straha od, kako navode prozapadni mediji, još jednog skandala. 

Evropljani ogigledno uče od najboljih, tačnije od SAD, koje su im verovatno otkrile "čarobnu formulu" koju je Putin navodno "primenio" kako bi Donald Tramp bio izabran za predsednika SAD. 

Tako je, češki premijer Petr Fiala objavio na Iksu da su njegovi napori naveli druge zemlje da pokrenu istrage kako bi otkrile "proruske špijunske mreže". 

Vlasti Češke i Poljske tvrde kako ta mreža "ima za cilj da utiče na evropsku politiku".

"Istraga pokazuje da se Moskva obratila poslanicima Evropskog parlamenta, ali i platila da promovišu rusku propagandu", rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru u toku debate u belgijskom parlamentu ne otkrivajući imena onih kojima je Moskva navodno platila, kao ni mere koje su primenjene prema ovim "korumpiranim poslanicima". Ukoliko oni uopšte postoje. 

Iz Evropskog parlamenta je saopšteno da je predsednica EP Roberta Metsola "svesna optužbi koje se iznose i da istražuje konkretne navode", prenosi "Euroaktiv". 

Ne bi li se, tobože, suzbila ruska propaganda u Evropskom parlamentu, političke grupe u EP sada zahtevaju "zaštitu institucije i njenog ugleda" uoči izbora koji će se održati za dva meseca. Poslanici kao da zaboravljaju da bi oni sami trebalo da štite ugled te institucije, ako je to uopšte moguće. 

Očigledno upadajući u potpunu paranoju Brisel je pokrenuo istragu pod imenom "Izjave Saveta i Komisije o ruskom mešanju i sumnjama u korupciju sa ciljem da ugroze rad Evropskog parlamenta, evropske izbore i budućnost Unije", rekao je izvor iz Evropskog parlamenta. 

Glavni kandidat Zelenih za evropske izbore, Bas Ajkhut, želi da ode korak dalje, pozivajući na "brzu i temeljnu istragu širom Evrope". 

"Evropski izbori su za 10 nedelja. Moramo biti sigurni da nikog od kandidata za ove izbore ne plaćaju Rusi", rekao je on. 

Evroparlamentarcima se, izgleda, svuda priviđaju Rusi i ruski maligni uticaj, pa koriste sopstvena javna glasila kako bi skrenuli pažnju javnosti i pokušali da se operu nakon afere Katargejt kada je uhapšeno nekoliko evropskih zvaničnika, uključujući tadašnju potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili u čijoj su kući pronađene vreće pune novca. Tada su veoma dobro znali ko su ti korupirani poslanici. 

To je verovatno i jedan od razloga zbog kojeg su priču o mešanju Rusa u izbore započeli mesecima pre izbora. Naime, Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se izražava "zabrinutost zbog mešanja Rusije u demokratske procese EU preko tradicionalnih i društvenih medija". Evroparlamentarci kao da su zaboravili da su na teritoriji EU ruski mediji zabranjeni i proterani, a ruski glas se ne čuje. O cenzuri na društvenim medijima izlišno je govoriti već godinama unazad.

U novembru su institucije dogovorile potpuno novi pravilnik o političkom oglašavanju, koji zabranjuje stranim akterima da budu sponzori političke kampanje.

I ne samo to. Kako je objavljeno,komisija radi na predlogu zakona o registru stranih agenata, koji u Americi postoji još od tridesetih godina prošlog veka. I Evropljani će sada zahtevati da se sve organizacije finansirane iz inostranstva prijave registru za transparentnost širom EU. Bilo kakvi pokušaju drugih država da naprave registar organizacija koje se finansiraju iz inostranstva predstavnici EU su oštro kritikovali navodeći da je u pitanju "targetiranje" i stavljanje mete na čelo.

image