Srbija i Balkan

Evropska unija oprezna sa srpskim zvaničnicima: Mogu da prenesu Rusima i Kinezima

Sve države članice EU, kao i evropske institucije, tvrdi Radio Slobodna Evropa, veoma su svesne veza zvaničnih vlasti Beograda sa Moskvom u mnogim različitim oblastima i nivoima
Evropska unija oprezna sa srpskim zvaničnicima: Mogu da prenesu Rusima i Kinezima© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Zvaničnici Evropske unije (EU) posvećuju posebnu pažnju kada dele informacije sa zvaničnicima iz Srbije, zbog opreza da osetljive informacije ne stignu do Rusije ili Kine, potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan visoki zvaničnik EU.

Ovaj sagovornik RSE u Briselu tvrdi da svi zvaničnici EU "dobro znaju sa kim imaju posla", kada se radi o interakcijama i kontaktima sa bilo kim iz Srbije.

Sve države članice EU, kao i evropske institucije, tvrdi ovaj izvor, veoma su svesne veza zvaničnih vlasti Beograda sa Moskvom u mnogim različitim oblastima i nivoima.

Briselski zvaničnici oprezni su sa sagovornicima iz Srbije, navodi ovaj izvor i potvrđuje da se ne dele osetljive informacije koje bi mogle biti interesantne Rusiji ili Kini.

"Drugim rečima, u pogledu poverljivosti, bezbednosti, odbrane, obaveštajnih službi i strateških interesa EU, Srbija ima veoma mali kredibilitet u očima evropskih partnera”, rekao je za RSE jedna zvaničnik u Briselu.

Povod sa ovaj komentar bila je nedavna potvrda da je predstavnik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić povezan sa ruskim bezbednosnim strukturama.

Pozivajući se na dokumente evropskih obaveštajnih službi, evropski portal "Politiko" objavio je da je Novica Antić "ruski uticajni agent".

Novica Antić je u svojstvu vojnog sindikalnog lidera posetio Evropski parlament u oktobru 2023. godine i sastao se sa nekoliko evropskih zastupnika, tvrdi ovaj medij.

Dok je poseta Evropskom parlamentu potvrđena i dokumentovana, za RSE je rečeno da Novica Antić nije posetio ni jednu drugu evropsku instituciju u Briselu.

Peter Stano, portparol EU, potvrdio je za RSE da nije bilo kontakta zvaničnika iz Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) sa Antićem, niti je on posetio prostorije EEAS u naznačenom roku.

Portparol Stano podseća da je Srbija u procesu pregovora o punopravnom članstvu u EU koji, prema njemu, implicira i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Evropska unija, tvrdi Stano, želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet.

"EU je bila kristalno jasna sa našim partnerima, uključujući zemlje kandidate kao što je Srbija. Odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa režimom Vladimira Putina i u senci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu. Rusija, njena politika i aktivnosti predstavljaju direktnu pretnju evropskom miru, bezbednosti i stabilnosti i prema njoj treba postupati u skladu sa tim", poručio je Stano.

Medij podseća da zvanični Beograd nije prekinuo veze sa Kremljem i do danas se, uprkos pozivima Brisela i nije pridružio sankcijama Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je, u nedavnom obraćanju naciji, da Zapad od Srbije traži tri stvari: da prizna nezavisnost "Kosova" i odrekne se Republike Srpske, uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zauzme antikineski stav, i dovođenje marionetskog režima na vlast u Srbiji.

image