Rusija

Putinov srčani udar i druge laži zapadnih medija: Put u srce "fejk njuza"

Iako se pozivaju na Telegram kanale i sagovornike koji su više puta objavljivali i izgovarali laži o neizlečivim bolestima, pa i smrti ruskog predsednika, zapadni mediji i dalje ih koriste i citiraju kao kredibilan izvor
Putinov srčani udar i druge laži zapadnih medija: Put u srce "fejk njuza"www.globallookpress.com © © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Zapadni mediji ponovo šire glasine o naglom pogoršanju zdravlja ruskog predsednika Vladimira Putina, pa čak i o njegovoj mogućoj smrti. Izvor ovih glasina je anonimni Telegram kanal koji je navodno povezan sa Valerijem Solovejem, ozloglašenim teoretičarom zavere.

Kremlj redovno odbacuje takve izjave kao lažne i čini se da je predsednik u dobroj formi. Štaviše, niko ne može da nađe nikakav dokaz da je Putinovo zdravlje ugroženo. 

Pa kako je ruski prevarant i teoretičar zavere postao izvor "senzacionalnih svetskih vesti"?

Kako se navodi, britanski "Dejli mejl" objavio je u nedavno članak sa skandaloznim naslovom: "Vladimir Putin nije mrtav: Kremlj negira 'laži' da je ruski tiranin (71) 'umro u svojoj luksuznoj palati u šumi Valdaj' usred tvrdnji o 'puču' koji je bio u toku u Moskvi".

Britanski medij pozvao se na anonimni Telegram kanal koji je prethodnog dana preneo informaciju o smrti ruskog predsednika i navodni demanti Peskova za "RIA Novosti".

U stvarnosti, Peskov nije komentarisao ove glasine i nema takvog teksta na sajtu "RIA Novosti". Poput "vesti" o smrti Vladimira Putina, i navodni komentar Peskova je distribuiran preko anonimnih Telegram kanala. Međutim, zapadnim medijima ova lažna vest je dala povod za objavljivanje nepotvrđenih gluposti.

Sve navedeno nije iznenađujuće, pošto su te iste nedelje britanski mediji preneli glasine da se zdravlje Vladimira Putina značajno pogoršalo. "Miror" je prvi prošlog vikenda tvrdio da je ruski predsednik doživeo zastoj srca i da je reanimiran. Priču su preneli "Dejli ekspres", "Skaj njuz Australija" i drugi.

Slične priče su se pojavljivale u zapadnoj štampi jedna za drugom. Ovo je na kraju primoralo sekretara za štampu ruskog predsednika da se osvrne na takve napise.

"On je dobro, ovo je apsolutno još jedna laž", rekao je Peskov.

Zvanični demanti, međutim, nije promenio uređivačku politiku zapadnih medija. Novinari nastavljaju da citiraju kanal koji je više puta pokazao da su njegove "insajderske informacije" potpuno neosnovane.

Izvor koji zapadni mediji redovno citiraju je Telegram nalog General SVR, koji je od kako je otvoren u jesen 2020, odmah počeo da objavljuje vesti o Putinovom navodno lošem zdravstvenom stanju.

U razmaku od svega nekoliko dana, na ovom telegram nalogu je objavljeno da je Putin umro od srčanog udara, kao i da je uspešno reanimiran. General SVR redovno objavljuje "vesti" o Putinovim dvojnicima koji se navodno koriste u javnosti.

"Miror" je izneo tvrdnje da kanal navodno vodi bivši general poznat pod pseudonimom Viktor Mihajlovič. Kada je navodni Viktor Mihajlovič gostovao u emisijama "Jutjub" kanala "Fejgin lajv" i "Eho Moskve" otkrilo se da je čovek koji je razgovarao sa novinarima Viktor Ermolajev, član advokatske komore Ukrajine, poreklom iz Harkova, što su potvrdili i izvori ruskog RT-a. 

Dugo vremena najveći popularizator kanala General SVR bio je bivši profesor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Valerij Solovej, koji se često pozivao na njegove objave. Akademik, koji je posebno voleo da širi obmanjujuće i šokantne informacije, takođe je predviđao "radikalne promene" u Rusiji poput prevremenog odlaska Vladimira Putina sa mesta predsednika i masovnih nacionalnih protesta.

Omiljena tema i za General SVR i za Soloveja je, međutim, zdravlje ruskog predsednika. U stvari, "insajderske informacije" koje su otkrili Solovej i General SVR toliko su slične da se sumnja da je ekscentrični profesor administrator kanala. Sam Solovej je negirao da ima bilo kakve veze sa kanalom i tvrdio je da je njegov administrator bio samo njegov poznanik.

U septembru 2020. godine, u intervjuu ukrajinskom TV voditelju Dmitriju Gordonu, Solovej je tvrdio da je član "istočnoevropskog ogranka" međunarodne nevladine organizacije koja spada u red onih koje su jače od ruskog FSB-a, Generalštaba i čija je moć gotovo nepojmljiva. A nisu masoni ni okultna društva, rekao je, da ne bude zabune, Solovej.

Za zapadne medije on je legitiman izvor i oni ga često citiraju. Tako je "Dejli mejl" svojevremeno naveo njegove reči da Putin namerava da povede ceo svet sa sobom kada umre i da je navodno već odlučio da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

"Miror" se poziva na Solovejeve tvrdnje o stalnom "pogoršavanju zdravlja" ruskog lidera. Pozivajući se na njega, oni su objavili da Putin pati od ozbiljnih bolesti uključujući rak, Parkinsonovu bolest i šizoafektivni poremećaj.

Uz glasine o navodnom naglom pogoršanju zdravlja ruskog predsednika, još jedna popularna priča je da se Kremlj često okreće Putinovim dvojnicima iz raznih razloga.

Ideju da Putin ima nekoliko takvih – koji su ga navodno zamenili tokom nedavnih javnih nastupa i nekih sastanaka sa stranim liderima – širi Solovej, koga citiraju zapadni mediji.

Na primer, pozivajući se na određene posmatrače, "Dejli mejl" prenosi da se fizički izgled ruskog lidera menjao tokom godina, što se, kako tvrdi, može smatrati dokazom da pribegava dublerima kada su u pitanju angažmani koji se smatraju previše opasnim.

Kremlj je više puta uveravao javnost da Putin nema dvojnika. Na primer, Peskov je u utorak rekao da takve izjave samo nasmeju zvaničnike Kremlja.

Mnogo spekulacija o predsednikovom lošem zdravlju poteklo je iz Ukrajini. Na primer, u januaru je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov govorio o tome da Putin navodno ima neizlečivu bolest i upozorio na njegovu skoru smrt u intervjuu za Ej-Bi-Si Njuz. 

U decembru 2018, tokom godišnje konferencije za štampu, Putin je prokomentarisao glasine o svom zdravlju i rekao da se ono ne razlikuje od prosečne osobe.

Glasine o Putinovom zdravlju opovrgnute su i na Zapadu. U julu prošle godine, direktor CIA Vilijam Berns rekao je da je Putin prilično zdrav.

"Postoje mnoge glasine o zdravlju predsednika Putina i koliko možemo da kažemo, on je potpuno zdrav", rekao je on.

image