Srbija i Balkan

"Politiko": Navodni rusko-srpski agent s prozapadnom podrškom u institucijama EU?!

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić navodno se sastajao sa Violom fon Kramon-Tojbadel, Alesandrom Moreti i Vladimirom Bilčikom kako bi širio "prokremaljske teze"
"Politiko": Navodni rusko-srpski agent s prozapadnom podrškom u institucijama EU?!© Amir Hamzagic/ATAImages

Ruski obaveštajci navodno koriste srpskog agenta za infiltriranje u institucije EU i širenje "prokremaljskih teza" o sukobu u Ukrajini, navodi se u izveštaju zapadnih obaveštajnih službi u koje briselski portal "Politiko" tvrdi da je imao uvid.

Novica Antić, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je proneverio novac Vojnog sindikata, aktivni je "agent uticaja" koji je svesno i blisko sarađivao sa ruskom Federalne službe bezbednosti (FSB) i održao je sastanke u Briselu, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta, navodno piše u dokumentima zapadnih obaveštajnih službi koje citira "Politiko".

Među tim poslanicima EP bili su nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Tojbadel, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije Vladimir Bilčik, navodi se u saopštenju za štampu s tog sastanka i vidi na fotografiji u koju je "Politiko" imao uvid. 

Predsednik Vojnog sindikata Srbije sastao se i sa predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU, koji predstavljaju pripadnike oružanih snaga, odnosno zaposlene u javnim službama EU, dalje tvrdi "Politiko".

Antić navodno blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom "Veteran njuz", navodi "Politiko" i dodaje da ovaj portal sebe ističe kao "informacionog partnera" FSB i Ministarstva odbrane Rusije, između ostalog. 

U izveštaju na koji se "Politiko" poziva se takođe tvrdi da je Kalinjin navodno regrutovao i druge ljude, ali se ne navodi iz kojih zemalja.

Neobično je da se Antić optužuje za promovisanje "prokremaljskih teza" budući da su mnogi prozapadni političari i javne ličnosti, poput Zdravka Ponoša, Saše Jankovića, Boža Prelevića i Rodoljuba Šabića stali u odbranu Antića na televiziji N1, za koju se teško može reći da je proruski nastrojena. Štaviše, Vojni sindikat je uručio počasne gramate televiziji "N1", dnevniku "Danas", agencijama Beta i Fonet i portalu "Nova".

image