Svet

Zapad u strahu od ruskih špijuna: Mogu svašta da izvedu i to je baš kul

Ruska obaveštajna služba je ogromna mašina i ona ponovo radi ono što je uvek radila, rekao je jedan zvaničnik zapadnih obaveštajnih službi za "Fajnenšel tajms"
Zapad u strahu od ruskih špijuna: Mogu svašta da izvedu i to je baš kul© Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

Nakon što je procurio snimak razgovora nemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most, zapadne obaveštajne službe su uznemirene zbog, kako veruju, povećane ruske obaveštajne aktivnosti, piše "Fajnenšel tajms".

Kako primećuje autor teksta, nedavna objava transkripta razgovora visokih oficira nemačke vojske koji su razmatrali napad na Krimski most, je samo jedan zastrašujući primer.

"Igra mačke i miša se vratila", citira FT jednog zapadnog obaveštajnog oficira, a drugi oficir naglašava da je "ruska aktivnost isto toliko intenzivna ili čak veća nego tokom Hladnog rata".

"Ruska obaveštajna služba je ogromna mašina i ona ponovo radi ono što je uvek radila", rekao je treći zvaničnik zapadnih obaveštajnih službi.

Neimenovani sagovornik FT priznao je da "Rusi mogu da izvode veoma složene operacije, koje su sa obaveštajne tačke gledišta neverovatno kul".

Podsećamo, glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, objavila je transkript razgovora visokih oficira nemačke vojske koji su razmatrali napad na Krimski most.

Oficiri Bundesvera su, prema transkriptu, takođe predložili načine na koje bi rakete "taurus" mogle da se koriste u Ukrajini, a o planovima su diskutovali načelnik Odeljenja operacija i obuke ratnog vazduhoplovstva Frank Grefe, inspektor ratnog vazduhoplovstva Ingo Gerharc i saradnici centra vazdušnih operacija Fenske i Fronštate.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je zapravo potvrdio autentičnost snimka, rekavši da je do curenja došlo zbog neobezbeđene veze jednog od oficira. Prema njegovim rečima, protiv učesnika razgovora biće sprovedena istraga. Mediji tvrde da je krivac za incident kriv načelnik Odeljenja operacija i obuke ratnog vazduhoplovstva Frank Grefe, koji se uključio u razgovor iz Singapura.

Kremlj je napomenuo da snimak razgovora naglašava direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini. A zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Zapad mora da snosi odgovornost za destruktivne akcije koje je planirao i u velikoj meri sproveo.

image