Svet

Boris Pistorijus, bezbednosna (ne)kultura i zaštita od špijuniranja: Šifra 1234

Činjenica da nemačko ministarstvo odbrane koristi šifru "1234" nakon curenja kompromitujućih razgovora vojnih zvaničnika je "krajnje sramotna", piše "Bild"
Boris Pistorijus, bezbednosna (ne)kultura i zaštita od špijuniranja: Šifra 1234Getty © Maja Hitij/Getty Images

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova naišlo je na kritike tamošnjih medija nakon što je postavilo "1234" kao šifru za pristup saopštenju za medije - o procurilom razgovoru visokih vojnih zvaničnika.

Saopštenje ministra odbrane Borisa Pistorijusa objavljeno je u audio formatu na zvaničnom sajtu ministarstva u ponedeljak, obavestivši posetioce da mogu da mu pristupe putem pomenute jednostavne lozinke, a što je "Bild" nazvao "izuzetno sramotnim".

Iako saopštenje za medije nije isto što i visoko poverljivi razgovori, nemački list se nije prezao u kritici Pistorijusovog resora.

"Posle prisluškivanja Bundesvera od strane ruskih špijuna, ovo je krajnje sramotno", ocenjuje "Bild". 

Glavna urednica RT Margarita Simonjan objavila je u petak transkript i audio snimak razgovora između četvorice visokih oficira nemačkog vazduhoplovstva, uključujući komandanta Luftvafea Inga Gerharca, rekavši da je dosije dobila od ruskih bezbednosnih zvaničnika.

Nemački oficiri su tokom video poziva razmatrali upotrebu nemačkih raketa "taurus" za napad na Krimski most, pitajući se kako bi Berlin mogao da negira umešanost u tom slučaju. Ingo Gerharc i njegovi saradnici takođe na snimku otkrivaju da je Britanija već ima svoje stručnjake u Ukrajini koji upravljaju krstarećim raketama "storm šedou".

Nejasno je kako su kontakti glavne urednice RT došli do snimka, ali zamenik predsednika nadzornog odbora nemačkog parlamenta, Roderik Kiseveter, rekao u nedelju da su Rusi mogli jednostavno da se uključe na nezaštićenu "Veb-Eks" video konferenciju, a da nemački službenici to ne primete.

Berlin je u subotu potvrdio autentičnost snimka. U svojoj izjavi u nedelju, Pistorijus se nije osvrnuo na očigledne bezbednosne propuste koji su doveli do curenja informacija, niti činjenicu da nemački visoki vojni zvaničnici razgovaraju o napadu "taurusima" iako je kancelar Olaf Šolc isticao da to oružje neće slati Kijevu. Umesto toga, on je incident pripisao "informacionom ratu" Rusije protiv Zapada.

"Volstrit džornal" je u subotu ocenio da procurili razgovor čini isporuku "taurusa" Kijevu manje verovatnom.

image