Svet

Pistorijus prekinuo tišinu: Objava snimka razgovora nemačkih oficira deo informacionog rata Rusije

Razgovori nemačkih oficira ne znače da će ta zemlja poslati rakete "taurus" Ukrajini, uverava nemački ministar odbrane Boris Pistorijus
Pistorijus prekinuo tišinu: Objava snimka razgovora nemačkih oficira deo informacionog rata Rusije© Tanjug/Daniel Löb/dpa via AP

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je objavljivanje snimka razgovora nemačkih oficira deo "informacionog rata Rusije".

On je dodao i da nema informacija o drugim procurilim snimcima, osim onog koji je pre dva dana objavila glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan.

Pistorijus je rekao da se prvi rezultati istrage o načinu na koji je snimak procurio biti objavljeni sledeće nedelje, kao i da on ne potvrđuje da će nemačka poslati rakete "taurus" Ukrajini, prenosi TASS.

Nemački ministar odbrane je rekao i da su neke stvari koje su oficiri rekli na procurilom snimku već poznate javnosti, ali da je bilo i izjava koje "nisu bile namenjene za javnost".

On je rekao i da "ne želi da spekuliše" o potencijalnim smenama u vezi sa procurilim snimcima.

Nemački kancelar Olaf Šolc juče je obećao da će hitno razjasniti situaciju povodom objavljivanja snimka razgovora nemačkog vojnog osoblja o planiranom napadu na Krimski most.

Margarita Simonjan je prekjuče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju "kako da bombarduju Krimski most".

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete "taurus" i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu "crvenu liniju" i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

image