Svet

Panika u Berlinu: Nemačka potvrdila autentičnost snimka, strah šta bi još moglo da iscuri

Tajna služba Bundesvera ispituje šta se dogodilo i kako su Rusi došli do snimka presretnutog razgovora dvojice nemačkih oficira o napadu na Krimski most
Panika u Berlinu: Nemačka potvrdila autentičnost snimka, strah šta bi još moglo da iscuri© IMAGO/Frank Hoermann / SVEN SIMO

Razgovori između nemačkih oficira, uključujući i visokog komandanta vazduhoplovnih snaga, o pomoći Kijevu u potencijalnom napadu na Krimski most su stvarni, rekla je portparolka nemačkog ministarstva odbrane za nacionalni javni servis ARD u subotu.

Nekoliko vojnih lica Bundesvera ranije je potvrdilo autentičnost snimka u kojem se čuje da nemački visoki oficiri razrađuju napad na Krimski most, objavio je "Velt".

Snimak koji su ruski mediji objavili izazvao je paniku u Bundesveru gde se raspravlja o tome kako su Rusi pribavili snimak.

List "Bild" je pre toga potvrdio da mnogo toga na snimku ukazuje na njegovu autentičnost.

"Špigl" piše jutros da tajna služba Bundesvera ispituje šta se dogodilo.

Mediji u Berlinu pišu da su nemački vojni zvaničnici bili neoprezni prilikom dogovaranja, da su koristili platformu Vebek koju je lako presresti i špijunirati.

Problem za Nemačku je što ovu platformu koriste i Bundesver i Ministarstvo odbrane, pa u Berlinu vlada panika kakvi bi još razgovori mogli da procure u javnost.

"Sada je ključno pitanje da li ruske vlasti mogu da dobiju još internih komunikacija. Bio bi to debakl", piše "Špigl".

Ministarstvo odbrane Nemačke odbilo je da prokomentariše snimak nemačkih vojnih lica koja otvoreno razgovaraju o napadu raketama "taurs" na Krimski most koji spaja poluostrvo Krim sa Krasnodarskim krajem Ruske Federacije.

Mari-Agnes Strak-Cimerman, predsednica odbora za odbranu Bundestaga izjavila je da nije iznenađenje što se razgovori presreću.

"Bilo je samo pitanje vremena kada će to postati javno", rekla je ona za nemačke medije i dovela u vezu objavljivanje snimka sa odlukom nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini rakete "taurus".

"Našoj naivnosti mora da dođe kraj. Sajber napadi, špijunaža i dezinformacije već su masovno porasli. Hitno moramo da povećamo našu bezbednost i kontraobaveštajan rad jer smo očigledno ranjivi u ovoj oblasti", upozorila je Strak-Cimerman.

Član Bundestaga iz redova Zelenih Anton Hofrajter tvrdi da objavljivanjem snimka Moskva pokušava da spreči slanje "taurus" u Ukrajinu.

Razgovor nemačkih oficira o napadu na Krimski most je sramota i gubitak za Nemačku, kaže prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Nemačka više nije zemlja sa kojom je Rusija devedesetih i dvehiljaditih godina potpisala prijateljske ugovore. Sada je analogija sa 1930-im neizbežna", naglasio je Poljanski.

Glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je juče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju "kako da bombarduju Krimski most".

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete "taurus" i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu "crvenu liniju" i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

image