Svet

Konfuzija u EU: Šolc protiv slanja trupa u Ukrajinu

Nemački kancelar je potvrdio da zapadni lideri nisu jednoglasni o pitanju slanja svojih vojnika na rusko-ukrajinski front, istakavši da se ni NATO, ni EU vojnici neće boriti na strani Kijeva
Konfuzija u EU: Šolc protiv slanja trupa u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ni NATO, ni zemlje EU neće slati svoje kopnene snage u Ukrajinu, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc posle sastanka u Parizu posvećenog podršci Ukrajini.

"U razgovorima smo još jednom razmotrili ono o čemu smo se dogovorili još na samom početku, a što će i ubuduće biti primenjivano. Preciznije, evropske zemlje i države članice NATO-a neće slati kopnenu vojsku niti vojnike na ukrajinsku teritoriju", rekao je Šolc, preneo je kanal "Velt 24".

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da niko od učesnika pariske konferencije za podršku Ukrajini nije odobrio ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona da pošalje vojsku.

"Verujem da će to doprineti eskalaciji. Takođe verujem da je to bila tema za razmišljanje koju je predložio predsednik Makron. Koliko znam, niko to nije podržao", kazao je Pistorijus, istaknuvši da ne postoji nikakva mogućnost da trupe Bundesvera odu u Ukrajinu.

Nešto ranije je predsednik Francuske Emanuel Makron govorio o slanju trupa zapadnih zemalja u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti.

Šolc je, međutim, rekao da se čini da su evropski lideri sada spremni da nabave oružje od trećih zemalja van Evrope i tako ubrzaju vojnu pomoć Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je komentarišući izjavu francuskog predsednika, rekao da je direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije neizbežan u slučaju da zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu.

image