Svet

Pistorijus se pravda: Presretnut razgovor jasno govori da nema odluke o slanju "taurusa" u Ukrajinu

Nemački ministar odbrane rekao da je obavestio svoje saveznike u Vašingtonu i Londonu da je, kako je naveo, procureli razgovor bio individualna greška
Pistorijus se pravda: Presretnut razgovor jasno govori da nema odluke o slanju "taurusa" u Ukrajinu© Tanjug/ Michael Kappeler/dpa via AP

Poverljivi razgovor o Ukrajini visokih vojnih zvaničnika Nemačke koji je presrela ruska kontraobaveštajna služba jasno svedoči o tome da nije doneta politička odluka o slanju nemačkih krstarećih raketa "taurus" Ukrajini, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus po dolasku u Švedsku.

"Uvek su pominjali tokom celog tog telefonskog razgovora da nema političke odluke – ni kancelara (Olafa Šolca), niti mene kao ministra odbrane, da se u Ukrajini rasporede rakete 'taurus'", rekao je Pistorijus, prenosi Rojters.

Pistorijus je rekao da je obavestio svoje saveznike u Vašingtonu i Londonu da je, kako je naveo, procureli razgovor bio individualna greška.

"Oni nisu ljuti ili uznemireni zbog Nemačke, zato što znaju da imamo pravila i da se ovakve stvari mogu desiti", dodao je nemački ministar.

Podsećamo, Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, objavila je transkript razgovora visokih oficira nemačke vojske koji su razmatrali napad na Krimski most, koji je vođen 19. februara.

Oficiri Bundesvera su, prema transkriptu, takođe predložili načine na koje bi rakete "taurus" mogle da se koriste u Ukrajini, a o planovima su diskutovali načelnik Odeljenja operacija i obuke ratnog vazduhoplovstva Frank Grefe, inspektor ratnog vazduhoplovstva Ingo Gerharc i saradnici centra vazdušnih operacija Fenske i Fronštate.

image