Svet

Pistorijus: Pokrenuta istraga protiv nemačkih oficira zbog procurilog snimka

Boris Pistorijus priznao je da je bio veoma ljut zbog procurilog snimka i dodao da je "isključeno učešće ruskog špijuna u razgovoru"
Pistorijus: Pokrenuta istraga protiv nemačkih oficira zbog procurilog snimka© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio je da je protiv učesnika razgovora o napadu na Krimski most pokrenuta disciplinska istraga nakon koje će se odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka.

"U ovim vremenima moramo biti veoma pažljivi sa bezbednošću komunikacija. Preduzećemo tehničke i organizacione mere kako bismo osigurali da se ovakav incident više ne ponovi", kazao je Pistorijus, komentarišući razgovor visokih nemački oficira u kojem se diskutovalo o napadu na Krimski most.

Pistorijus je priznao da je bio veoma ljut zbog procurilog snimka i dodao da je "isključeno učešće ruskog špijuna u razgovoru", prenose "RIA Novosti".

Nemački ministar napomenuo je da je snimak pomenutog razgovora procurio zbog neobezbeđene veze jednog od učesnika razgovora i da je u pitanju "individualna greška".

On je, takođe, izneo tvrdnju da "Rusija nekoliko nedelja, ili čak meseci, određuje dnevni red u Nemačkoj, to jest teme o kojima se aktivno raspravlja u državi".

Podsetimo, glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, objavila je snimak na kome se čuje kako nemački visoki oficiri razrađuju napad na Krimski most.

Između ostalog, na snimku se mogu čuti glasovi komandanta nemačkog ratnog vazduhoplovstva Inga Gerharca i brigadnog generala Franka Grefea.

Vojni zvaničnici su razgovarali o operativnim detaljima raketa dugog dometa "taurus", kao da je njihovo slanje Kijevu već ugovoreno, ali i o tome kako se uspešno pretvarati da Nemačka nije prešla "crvenu liniju" koja je direktno mešanje u rusko-ukrajinski sukob.

image