Svet

Procurili snimci razotkrili laži nemačkih medija: Kako "Špigl" i "Bild" kriju istinu od čitalaca

Mediji su se urotili da njihovi čitaoci ne saznaju ništa o sadržaju presretnutih razgovora nemačkih generala
Procurili snimci razotkrili laži nemačkih medija: Kako "Špigl" i "Bild" kriju istinu od čitalacawww.globallookpress.com © Jan Woitas

Nemački mediji jesu u svojim izveštajima potvrdili autentičnost telefonskog poziva koji je presretnut i objavljen u Rusiji, a u kojem generali nemačkog ratnog vazduhoplovstva otvoreno govore o tome kako najbolje da "turusima" napadnu Krimski most.

Daleko od toga, međutim, da Nemci znaju stvarnu istinu, jer njihovi mediji čine sve što mogu kako bi od svojih građana zataškali sadržaj razgovora i ubedili ih da u fokusiraju isključivo na "zle Ruse koji špijuniraju", ukazuje Tomas Roper urednik veb-sajta "Anti-Špigl".

"Bild" je tako ogorčen što je Bundesver prisluškivan, i dodaje da je ministarstvo odbrane Nemačke "kako bi ograničilo štetu" sprovelo mere cenzure blokiranjem Iks naloga koji su distribuirali snimak u Nemačkoj.

"Cilj je da se spreči da Nemci saznaju bilo šta o sadržaju razgovora, jer je sva druga šteta učinjena: razgovor je poznat širom sveta i preveden je na mnoge jezike. Samo Nemci ne bi trebalo da saznaju šta rukovodstvo Bundesvera planira da uradi u tajnosti", ukazuje Roper.

On navodi i da su Nemci poprilično kasnili objavljujući priču o umešanosti Nemaca u planove o uništenju Krimskog mosta, jer kako kaže, trebalo im je vremena da se "slože oko formulacije".

"Ne iznenađuje da su od određenog trenutka svi nemački mediji objavljivali samo kratke tekstove u kojima se gotovo ništa ne izveštava o sadržaju razgovora. Međutim, naširoko se priča da su zli Rusi prisluškivali razgovor i da to Vojna kontraobaveštajna služba sada istražuje. Političarima i medijima trebalo je 14 sati da se dogovore oko formulacije, nakon što je Margarita Simonjan, glavna urednica RT -a objavila prvi izveštaj o presretnutom razgovoru i njegovom sadržaju", ukazuje urednik "Anti-Špigla".

Ne samo da su u Nemačkoj blokirani svi nalozi na društvenoj mreži Iks koji su širili sporne snimke, već, dodaje on, nijedan nemački medij koji je do sada izveštavao o ovoj temi, o sadržaju razgovora nije izvestio.

"Nemci ne bi trebalo da saznaju šta su generali razgovarali. Možda je razumljivo da Bundesver to želi, ali činjenica da se nemački mediji poigravaju sa tajnošću još jednom pokazuje kome oni zapravo služe – a to nisu njuhovi čitaoci", konstatuje Roper.

U tekstu "Špigla" od dvanaest pasusa, kako on ilustruje, čitalac tog lista i ne može da pročita ni jednu rečenicu o umešanosti Nemačke u rat, niti o pokušajima generala da to prikriju, ili, ili donošenjem podataka u Ukrajinu automobilom, ili tako što će Britancima dati da urade prljavi posao programiranja raketa.

I nije da su u snimku "između ostalog pominjana" skladišta municije i Krimski, kao što to "Špigl" laže svoje čitaoce. Zapravo, tu se vrlo detaljno razgovaralo o tome kako ih napasti.

"Oficiri ratnog vazduhoplovstva su to vrlo pažljivo analizirali i razgovarali o praktično gotovom planu napada na Krimski most, s tim da im je jedini problem bio kako da objasne ovaj plan Ukrajincima. 'Špigl' je slagao čitaoce izostavljajući to, jer oni ne znaju o čemu je bio taj razgovor i koliko je bio osetljiv. Čitaoci nemačkih mejnstrim medija ostaju glupi", ističe Roper.

Ti mediji, zapravo samo pokušavaju da odvuku pažnju od sadržaja razgovora. "Bild" to čini fokusirajući se na činjenicu da je Rusija prisluškivala razgovor, dok "Špigl" radi to isto, ali detaljno dodaje da je sve to samo "ruska propaganda". 

image