Rusija

Skandal sve veći: Napad na Krimski most planirao komandant nemačkog ratnog vazduhoplovstva

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" saopštila je da je dobila zanimljiv 40-minutni audio snimak i da jedva čeka da ga objavi
Skandal sve veći: Napad na Krimski most planirao komandant nemačkog ratnog vazduhoplovstva© Morris MacMatzen/Getty Images

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan objavila je imena visokih oficira Bundesvera koji su razgovarali o napadu na Krimski post. 

Kako je navela, radi se o komandantu nemačkog ratnog vazduhoplovstva Ingu Gerharcu, brigandom generalu Franku Grefeu i saradnicima u vazdušno-operativnom centru Fensku i Frostedtu.

Ona je prethodno saopštila da je dobila audio-snimak na kojem visoki oficiri Bundesvera razgovaraju o napadima na Krimski most.

"Moji drugovi u uniformi rekli su mi nešto izuzetno zanimljivo baš na dan kada je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da NATO nije i da neće učestvovati u ukrajinskom sukobu. Snimak je toliko fascinantan, da zaista želim da ga objavim i obradujem pratioce. Na tom zanimljivom snimku, visoki oficiri Bundesvera razgovaraju o tome kako će bombardovati (pažnja!) Krimski most", napisala je Simonjan na Telegramu.

Dodala je da su oficiri razgovarali kako da to što lukavije urade "kako bi njihov Šolc mogao da nastavi da priča kako s tim nema nikakve veze".

Prema njenim rečima, u 40-minutnom audio snimku, oficiri Bundesvera pominju i američku i britansku vojsku, "ležerno govoreći da su one već duže vreme direktno uključene u sukob".

"S tim u vezi, upućujem zvaničan novinarski zahtev nemačkom ambasadoru, nemačkom ministru spoljnih poslova i Šolcu lično: Kako to zapravo treba razumeti? Nije li sada vreme da Rusija aktivno podseti Nemačku kako su se za nju prošli put završile eksplozije ruskih mostova?", upitala je.

"Volela bih da odgovor, kao što je uobičajeno u svim zahtevima vaših medija, vidim danas do ručka", zaključila je Simonjan.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. 

Nekoliko lidera evropskih zemalja odmah je osudilo taj stav, rekavši da nisu spremni da učestvuju u sukobu sa Moskvom.

Šolc je ubrzo nakon Makronove izjave objavio da nema planove da pošalje krstareće rakete dugog dometa "taurus" u Ukrajinu.

Ranije je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov najavio nove napade ukrajinskih oružanih snaga na Krimski most.

image