Svet

Lov na veštice u Evropskom parlamentu: Strah od Rusije okidač za istragu protiv poslanice u Briselu

To što nije glasala u Evropskom parlamentu za rezoluciju kojom se osuđuje ruska "invazija", bacilo je sumnju na letonsku poslanicu
Lov na veštice u Evropskom parlamentu: Strah od Rusije okidač za istragu protiv poslanice u BriseluGetty © Isopress

Evropski parlament pokrenuo je istragu o navodima da je letonska poslanica Tatjana Ždanoka godinama radila kao ruski špijun.

Povod da Brisel otvori istragu je tekst sajta "Insajder", ruskog portala koji otvoreno sarađuje sa Zapadom, a u kojem se navodi da je Ždanoka radila za Petu službu FSB-a od 2004. do 2017.

Kako prenosi "Politiko", predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola veoma ozbiljno shvata ove novinske navode i slučaj će predstaviti i na konferenciji predsednika parlamenta u sredu.

Sumnja je pala na Ždanoku jer je bila jedna od 13 poslanika koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska "invazija" na Ukrajinu. Još tada su Zeleni tražili da napusti Evropsku slobodnu alijansu, političku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Ždanoka je negirala navode "Insajdera". "Nikada nisam bila povezana sa KGB-om, za razliku od mnogih poznatih letonskih ličnosti, a nisam sarađivala ni sa jednom drugom obaveštajnom agencijom", navela je ona.

Šef odbora za pravna pitanja, španski poslanik Adrijan Vaskez Lazara tražio je da cela komora raspravlja o slučaju poslanice.

"Bilo bi nepodnošljivo da na platnom spisku Kremlja ima poslanika koji rade na uništavanju evropske demokratije iznutra", poručuje ovaj poslanik.

Oglasila se i letonska služba bezbednosti (VDD) navodeći da će istražiti slučaj, ali naglasivši da do 2016. pravni okvir Letonije nije ni predviđao kriminalnu odgovornost za saradnju sa stranim državama i organizacijama protiv Rige.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužbe protiv Tatjane Ždanoke ocenio je kao "lov na veštice".

"To nije ni na kakav način u skladu sa takozvanim idealima demokratije kakvi dominiraju u Evropi", kazao je Peskov.

image