Rusija

Zaharova o rezoluciji o Srebrenici: Cilj je da se sva odgovornost za sukob pripiše srpskom narodu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je usvajanje neobavezujuće rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija
Zaharova o rezoluciji o Srebrenici: Cilj je da se sva odgovornost za sukob pripiše srpskom narodu© Сергей Гунеев / РИА Новости

Rezolucija o "genocidu" u Srebrenici, koju je u četvrtak usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija je antisrpska, a njen cilj je da se sva odgovornost za sukob tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini prebaci na srpski narod, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Naime, za rezoluciju je glasalo 84, protiv je bilo 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN, čime je, prema pravilima glasanja Generalna skupština usvojila nacrt rezolucije.

Zaharova je istakla da se iza demagoškog rasuđivanja humanitarne prirode jasno vidi namera da se sva odgovornost za sukob na jugu Srbije svali na srpski narod, kažnjavajući ga za slobodoumlje, nezavisnost i nespremnost da se "povinuje" naredbama NATO-a.

Prema njenim rečima, Rusija je, zajedno sa istomišljenicima, pokušala da urazumi autore antisrpske ideje, ali zapadnjaci nisu hteli da slušaju.

"Štetne posledice ostaju na njihovoj savesti", poručila je Zaharova.

Rezoluciji su se protivile Rusija, Kina, Srbija, Sirija, Kuba, Severna Koreja, DRC, Mali, Nikaragva, Nauru, Eritreja i Mađarska. Izrael nije učestvovao u glasanju. Za su glasale zemlje Zapada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon što je usvojena rezolucija o Srebrenici, da je Srbija bila u pravu kada je upozorila da će ova rezolucija izazvati podele, ne samo u regionu već i u UN.

On je podsetio da je ovo prvi put da glasanje o genocidu u UN ne bude jednoglasno.

"To se dešava jer su neki ljudi hteli da iskoriste svoju političku moć da ispolitizuju ovu temu", rekao je.

image