Rusija

Moskva o samitu u Švajcarskoj: Oni koji ne odu doneli su pragmatičnu odluku

Nema razloga da mirovni plan Zelenskog i konferencija u Švajcarskoj budu osnova za bilo kakvu diskusiju, kaže ambasador ruskog MSP-a za zločine kijevskog režima
Moskva o samitu u Švajcarskoj: Oni koji ne odu doneli su pragmatičnu odlukuGetty © Jerry Cooke / Contributor

Odluka niza zemalja da ipak ne učestvuju na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj je pragmatična, rekao je za "RIA Novosti" Rodion Mirošnjik, ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

"Ovo ocenjujemo kao pragmatičan pogled na stvari, adekvatnu percepciju apsolutno lažne platforme koju pokušavaju da promovišu Ukrajinci, uz podršku Amerikanaca i Britanaca, koji nemaju nikakve veze sa samim procesom nagodbe", rekao je Mirošnik.

"Ne vidimo smisla da učestvujemo u njoj (konferenciji). Razumemo da ti predlozi, uključujući i takozvanu 'formulu Zelenskog', nikuda ne vode. Nema razloga da ona bude osnova za bilo kakvu diskusiju. Ovaj format nema smisla bez učešća druge strane (Rusije)", objasnio je diplomata.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je poručila da Rusija poziva partnere da budu na oprezu i da se uzdrže od učešća na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj kako ne bi učestvovali u antiruskim provokacijama.

U petak, Brazil je saopštio da lider te zemlje neće učestvovati na konferenciji, a na isti korak se odlučila i Južna Afrika.

U međuvremenu, Brazil i Kina su potpisali dokument pod nazivom "Zajednički dogovori Kine i Brazila o političkom rešenju za ukrajinsku krizu" i objavili da planiraju da pokrenu novu mirovnu konferenciju, na kojoj će učestvovati i ruski i ukrajinski predstavnici.

image