Rusija

Turska: Ako SB UN ne prizna Palestinu, očekujte potpuni kolaps i produbljivanje krize

Turski ministar spoljnih poslova poziva 150 zemalja koje su priznale Palestinu da je tretiraju kao pravu državu
Turska: Ako SB UN ne prizna Palestinu, očekujte potpuni kolaps i produbljivanje krizeGetty © Sean Gallup

Ako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne prizna Palestinu kao nezavisnu državu, međunarodni sistem će se urušiti, upozorio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

"Turska smatra da je izuzetno važno da Savet bezbednosti UN što pre prizna Palestinu kao nezavisnu državu", naveo je turski ministar nakon posete Briselu i pregovora u okviru Kontakt grupe Organizacije islamske saradnje i Lige arapskih država.

To, kako je naglasio, nalaže međunarodni pravo i ljudska savest.

Prema njegovim rečima, međunarodni sistem je već u stanju velike krize, te ako država koju priznaje 150 zemalja ponovo bude odbijena zbog glasanja jedne zemlje u Savetu bezbednosti UN, svet očekuje produbljivanje krize i potpuni kolaps međunarodni sistema.

Čak i ako Savet bezbednosti UN ne prizna Palestinu treba je tretirati kao pravu državu, naveo je Hakan Fidan i pozvao 150 zemalja koje su priznale Palestinu da je tretiraju kao pravu državu, kao što to čini Turska.

To podrazumeva i otvaranje ambasada i protokolarne procedure, pružanje ekonomske pomoći i razvijanje ekonomskih odnosa, pojasnio je turski ministar.

"Palestina je pod okupacijom, ne može da uživa svoju ekonomsku i političku slobodu. Zato – čak i simbolično – s vremena na vreme, moramo da je tretiramo kao pravu državu i da je branimo", naglasio je Fidan.

image