Rusija

Putin u Uzbekistanu: Tempo razvoja ekonomskih veza je impresivan (VIDEO)

Rusko-uzbekistanski trgovinsko-ekonomski odnosi se šire i imaju dobre izglede, posebno u oblasti industrijske saradnje i visoke tehnologije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa liderom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom
Putin u Uzbekistanu: Tempo razvoja ekonomskih veza je impresivan (VIDEO)© kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Uzbekistan je strateški partner i pouzdan saveznik Rusije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u proširenom formatu sa uzbekistanskim kolegom Šavkatom Mirzijojevom.

"Prisni i prijateljski odnosi Rusije i Uzbekistana se razvijaju dinamično na principu ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i poštovanja interesa jedi drugih", naglasio je Putin.

Za potpisivanje je pripremljen solidan paket dokumenata iz oblasti trgovine i nuklearne energije, naveo je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, trgovinski promet između Ruske Federacije i Uzbekistana raste dobrim tempom stvaraju se dobri uslovi za direktne investicije. "Rusija je uložila skoro 10 milijardi dolara u privredu Uzbekistana i postoji potencijal da ovaj pokazatelj raste", naveo je Putin.

Izvoz ruskog gasa u Uzbekistan preko Kazahstana se obavlja znatno pre roka, naveo je Putin i ukazao da je Ruska Federacija spremna da poveća obim.

Tempo kojim se razvijaju ekonomske veze Moskve i Taškenta je impresivan, Rusija čini 15,5 odsto uzbekistanskog trgovinskog prometa, što je dobar rezultat, rekao je predsednik na sastanku sa Mirzijojevom u uskom krugu.

"Siguran sam da će rezultati biti i bolji, s obzirom na tempo – za prvi kvartal ove godine, trgovinski promet je nadmašio 20 odsto dolara", dodao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući naporima Vlade Uzbekistana, rusko-uzbekistanski trgovinsko-ekonomski odnosi se šire i imaju dobre izglede, posebno u oblasti industrijske saradnje i visoke tehnologije, ukazao je ruski predsednik.

Mirzijojev je ruskom predsedniku poželeo toplu dobrodošlicu, ocenivši da će ova poseta biti istorijska.

"Zahvalan sam Vam što ste jednu od svojih prvih poseta nakon početka novog mandata izabrali Uzbekistan. Pokazali ste veliko poštovanje Uzbekistanu i njegovom narodu", rekao je Mirzijojev.

Putin je to potvrdio, rekavši da nije slučajno što se vladina delegacija danas našla u Uzbekistanu i da to ukazuje na posebno važno strateško partnerstvo i savezničke odnose.

Govoreći o ekonomiji, predsednik Uzbekistana je ukazao da je promet trgovine između Moskve i Taškenta već dostigao 10 milijardi, a ove godine je primećen rast od 20 procenata, tako da se radi na tome da se u skorijem periodu dođe do 20 milijardi.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa svojim uzbekistanskim kolegom Šavkatom Mirzijojevom u okviru dvodnevne državne posete Taškentu.

Putinu je u prestonici Uzbekistana priređen svečani prijem, uz orkestar počasne garde koji je izveo rusku i uzbekistansku himnu.

Lideri su, pre ulaska u državnu rezidenciju "Kuksaroj" gde će se održati sastanci, pozdravili sve članove delegacija.

Nakon svečane ceremonije dočeka i zajedničkog fotografisanja, počeli su razgovori u užem i u proširenom formatu, nakon kojih se očekuje ceremonija potpisivanja dokumenta i zajednička konferencija za novinare. 

Kako je najavio Kremlj, lideri danas razgovaraju o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa, kao i da razmene mišljenja o regionalnim problemima.

Osim toga, Putin i Mirzijojev će učestvovati na prvom sastanku Saveta regiona Rusije i Uzbekistana.

Moskva i Taškent sarađuju u mnogim oblastima – trgovini, energetici, industrijskoj saradnji, vojno-tehničkoj saradnji, kulturnoj i humanitarnoj razmeni i drugim oblastima.

image