Rusija

Rusi nastavljaju da oslobađaju: Netajlovo i Ivanovka se vratili kući

Oružane snage Rusije nastavljaju da napreduju i oslobađaju nove teritorije u zoni Specijalne vojne operacije
Rusi nastavljaju da oslobađaju: Netajlovo i Ivanovka se vratili kući© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Ruska vojska oslobodila je još dva mesta – Netajlovo u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Ivanovku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Što se tiče ruskih ofanzivnih akcija u Harkovskoj oblasti, kako je ranije objasnio ruski predsednik Vladimir Putin, vojska deluje u tom pravcu kako bi zaštitila pogranične oblasti i svoje građane od stalnih napada sa ukrajinske strane.

"Gađaju tačno u centar grada, na stambena naselja Belgoroda, a ja sam rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti primorani da napravimo bezbednosnu zonu. Upravo to i radimo", poručio je Putin iz Kine.

Ruski sistemi PVO su oborila šest vođenih bombi francuske proizvodnje "hamer", 14 granata HIMARS i "Oljha" i 44 ukrajinska drona, navodi se u saopštenju Ministarstva o situaciji na frontu u prethodna 24 sata.

Jedinice grupe Oružanih snaga Rusije Jug poboljšale su situaciju duž linije fronta i porazile ljudstvo i tehniku tri neprijateljske brigade, a Ukrajina je, sukobeći se sa njima, izgubila do 460 vojnika.

Grupa trupa Sever napredovala u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ruske snage su u tom delu fronta, odbijajući dva kontranapada ukrajinskih snaga, eliminisale 318 ukrajinskih vojnika, uništile tenk i dva borbena oklopna vozila.

Jedinice grupe trupa Zapad odbile su tri kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine tokom kojih je eliminisano gotovo 405 ukrajinskih vojnika, uništeno borbeno vozilo pešadije i pet vozila. Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe pogođena je haubica D-20, kao i haubica D-30.

Jedinice trupa Centar Oružanih snaga Rusije odbile su pet kontranapada usled čega je eliminisano gotovo 335 ukrajinskih vojnika, uništena dva borbena oklopna vozila i tri vozila.

Jedinice grupe trupa Istok zauzele su povoljnije položaje i eliminisale gotovo 130 pripadnika ukrajinske vojske, uništile pet vozila, haubicu M777 američke proizvodnje i haubicu M198.

Grupa trupa Dnjepar porazila je ukrajinske trupe kod Rabotina i Vesjolog, gde je neprijatelj izgubio oko 40 vojnika, tri vozila, haubicu D-30 i top M119 proizveden u SAD.

image