Rusija

Rusija planira da skloni Talibane sa spiska terorista

"Talibani su realna vlast u Avganistanu, a nama je ta država važna", rekao je šef ruske diplomatije i objasnio da uklanjanje Talibana sa ruske liste terorista i ekstremista "odražava objektivnu stvarnost"
Rusija planira da skloni Talibane sa spiska teroristaGetty © Yoray Liberman

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde priveli su kraju razmatranje pitanja o ukidanju statusa "teroristička organizacija" sa pokreta "Taliban", a predlog je upućen Kremlju, rekao je Zamir Kabulov, specijalni predstavnik predsednika za Avganistan.

Ovu informaciju potvrdio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekavši da uklanjanje "Talibana" sa ruske liste terorista i ekstremista "odražava objektivnu stvarnost".

"Talibani su realna vlast u Avganistanu. Nama je ta država važna i ovo je proces osvešćavanja realnosti", dodao je ruski ministar, prenosi TASS.

Ruska nadležna odeljenja počela su sa razmatranjem ovog pitanja u aprilu ove godine, kako je to saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija razume potrebu da se pokretu ukine status terorističke organizacije, premda konačnu odluku o ovom pitanju donosi predsednik objasnio je Kabulov početkom meseca.

Prema njegovim rečima, takvi planovi nisu u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

image