Rusija

Putin: Legitimna vlast Ukrajine je predsednik parlamenta; NATO nije svestan sa čim se igra

Ruski predsednik je ukazao da, prema zakonima Ukrajine, nakon isteka predsedničkih ovlašćenja, vrhovna vlast treba da bude preneta na predsednika parlamenta
Putin: Legitimna vlast Ukrajine je predsednik parlamenta; NATO nije svestan sa čim se igra© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ustav Ukrajine predviđa proširenje ovlašćenja samo Vrhovne rade, a o predsedniku se ništa ne govori, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Neophodno je sprovesti ozbiljnu i dubinsku analizu po pitanju legitimiteta predsednika Ukrajine. Ako se izbori u Ukrajini ne održe za vreme vanrednog stanja, to ne znači da se predsednički mandat produžava", kazao je Putin na ruskim novinarima pre odlaska iz Taškenta.

Kako je ukazao, prema zakonima Ukrajine, nakon isteka predsedničkih ovlašćenja, vrhovna vlast treba da bude preneta na predsednika parlamenta.

"U svojoj osnovi, ukrajinska državnost nije zasnovana na ideji predsedničke, već parlamentarne republike, te je sasvim logično da su sam Ustav i pravni akti, koji su doneti na osnovu njega, strukturirani na taj način", precizirao je.

Putin je dodao da bi konačan odgovor na pitanje legitimnosti vlasti trebalo da daju politički i pravni sistemi Ukrajine. 

Kako je dodao, ako bi u Ukrajini hteli da održe predsedničke izbore, morali bi da ukinu vanredno stanje i to je sve, međutim, oni to nisu hteli da urade.

"Ideja današnjih 'gospodara' Ukrajine verovatno je da sve nepopularne odluke povere aktuelnoj vlasti, uključujući i snižavanje starosne granice za regrutaciju", naveo je Putin i dodao da će ti gospodari samo "kliknuti i promeniti" vlast u Ukrajini i staviti one koji neće odgovarati za donete odluke koje nisu baš popularne.

Poruka NATO - Niste svesni čime se igrate

Komentarišući izjave NATO predstavnika da udare na teritoriju Ruske Federacije, Putin je poručio da moraju biti svesni sa čime se igraju.

"Stoltenberg, govoreći o upotrebi visokopreciznog naoružanja u Ruskoj Federaciji, ne može, a da ne zna da se takvi udari mogu izvoditi bez učešća ukrajinske vojske, samo korišćenjem kosmičkih sredstava. U slučaju upotrebe dalekometnog naoružanja, Oružane snage Rusije će ponovo morati da donose odluke o sanitarnoj zoni", istakao je Putin.

On je dodao da se Jensa Stoltenberga seća kao premijera Norveške, kada "nije patio od demencije".

Ruski lider naveo je da niko od zapadnih kolega ne govori o granatiranju Belgoroda, jer su oni to uradili svojim rukama.

Dolazak zapadne vojske u Ukrajinu predstavlja eskalaciju i još jedan korak ka sukobu u Evropi i globalnom sukobu, ocenio je Vladimir Putin.

"Treba li im to? Samo izvolite", rekao je Putin i poručio da će Rusija u svakom slučaju raditi ono što proceni kao potrebno, bez obzira ko se bude nalazio na teritoriji Ukrajine.

Osim toga, kako je istakao, strani kontingent prisutan u Ukrajini biće legitimna meta ruskih snaga.

"Znamo da u Ukrajini ima zapadnih plaćenika, tamo su vojni instruktori pod njihovom maskom, a strani govor se često čuje u etru", dodao je Putin.

Rusija nikada nije odbijala pregovore sa Ukrajinom, naglasio je ruski predsednik. "Hiljadu puta sam rekao, ali oni kao da nemaju sluha", naveo je Putin.

"Oni ne žele da se dogovaraju. Hvataju se za nadu da će nešto da dobiju i da prelome situaciju na bojnom polju. Ne uspeva im. I što više budu pokušavali, to će više gubitaka imati. A ti gubici nikako ne idu u prilog Oružanim snagama Ukrajine", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Ukrajina bi se odavno dogovorile da Ukrajinom komanduju oni koji se ne rukovode nacionalnim interesima umesto ovih koji služe interesima prekookeanskih gospodara.

"Rusija je spremna da nastavi pregovarački proces o Ukrajini, ali nije poznato šta će joj biti ponuđeno", ukazao je ruski predsednik, napomenuvši da Rusija ne vidi želju SAD za vođenje dijaloga o strateškoj stabilnosti.

Opasnost od globalnog sukoba zbog zapadnih provokacija

Putin je pokušaje SAD da zastraše druge zemlje nazvao "elementima imperijalnog ponašanja".

"Aktuelne vlasti u Vašingtonu žele da pre izbora potvrde status SAD kao imperije, ali to ne žele svi u SAD", naglasio je on.

On je, takođe ocenio da je Sjedinjenim Državama lakše da manipulišu svešću stanovništva slabih i nesigurnih zemalja sa desetinama nevladinih organizacija koje se "hrane iz ruke Vašingtona", istaknuvši da "zemlje Centralne Azije ne kleče pred Sjedinjenim Državama".

Govoreći o uklanjanju Talibana sa ruskog spiska terorista i ekstremista, Putin je istakao da "Avganistan ima svojih problema koji su svima poznati, ali i dalje je potrebno graditi odnose sa aktuelnim vlastima, a to su Talibani".

image