Rusija

Volodin: Zelenski je počinio državni zločin

Zelenski je u ovom trenutku van zakona, pošto mu je istekao mandat, a u Ukrajini je kriza vlasti, ocenio je predsednik Ruske dume
Volodin: Zelenski je počinio državni zločin© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Vladimir Zelenski, koji je ostao na vlasti nakon isteka mandata, počinio je državni zločin, a sporazumi sa njim neće imati pravnu snagu, naveo je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Zelenski nema legitimitet. Mandat predsednika Ukrajine je istekao… Produženje ovlašćenja predsednika je nemoguće. Sve drugo je – državni zločin. Upravo to je Zelenski počinio", napisao je Volodin na Telegramu.

Kako je istakao, upravo to je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, u kojem se navodi da je "proširenje ovlašćenja predsednika države nemoguće".

Volodin je napomenuo da su "lideri stranih država danas u teškom položaju", jer će moći da se sastanu sa Zelenskim, ali da međunarodni sporazumi i ugovori sa njim neće imati pravnu snagu, jer je izgubio svoja ovlašćenja".

Prema Volodinovim rečima, Zelenski je u ovom trenutku "van zakona", pošto mu je istekao mandat, a sada je u Ukrajini kriza vlasti.

On je podsetio da, prema Ustavu Ukrajine, obavljanje dužnosti predsednika Ukrajine za period do izbora i stupanja na funkciju novog predsednika treba da bude povereno predsedniku Vrhovne rade.

"Ali, njen predsednik Stefančuk je juče odbio da obavlja nove dužnosti, uz obrazloženje da bivši predsednik Zelenski mora da vrši te dužnosti i dalje i u kontinuitetu, što je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine i predstavlja uzurpaciju vlasti", zaključio je predsednik Dume.

Podsetimo, mandat Zelenskog je istekao 20. maja. Izbori predviđeni za 2024. nisu održani, a Zelenski tvrdi da se njegov mandat nastavlja jer je u zemlji vanredno stanje.

image