Rusija

Lavrov: Snabdevanje Kijeva avionima F-16 signal da su SAD i NATO spremni i na nuklearnu opciju

Ruski ministar spoljnih poslova govorio je o skrivenim namerama zapadnih zemalja kada Kijevu šalju naoružanje, o spremnosti Moskve da preduzme korake u oblasti nuklearnog odvraćanja, saradnji sa Kinom, o tome šta je potrebo za rešenje ukrajinske krize, zašto Rusija ostaje u OEBS-u kao i lažnim obećanjima Vašingtona da neće slati oružje Tel Avivu
Lavrov: Snabdevanje Kijeva avionima F-16 signal da su SAD i NATO spremni i na nuklearnu opciju© Tanjug/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Rusija će snabdevanje Ukrajine borbenim avionima F-16 smatrati namernim signalom NATO-a da je spreman na sve pa i u "nuklearnoj sferi", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da će američki avioni biti uništeni na isti način kao i sve drugo naoružanje ukrajinske vojske i neće promeniti situaciju na frontu. 

Američki lovci F-16 su dugo bili korišćeni u okviru takozvanih zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, stoga Rusija zaključuje da je snabdevanje Kijeva upravo tim avionima namerni signal Alijanse u nuklearnoj sferi, objasnio je ruski ministar.

"Pokušavaju da nam objasne da su SAD i NATO spremni bukvalno na sve u Ukrajini", istakao je Lavrov, upozorivši da će "ove letelice će biti uništene, kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini“ i da F-16 ne može da promeni situaciju na frontu.

Zapad, dodaje Lavrov, pokazuje nezainteresovanost za završetak sukoba u Ukrajini, jer nastavlja da pumpa kijevski režim sve destruktivnijim vrstama oružja.

"Ipak se nadamo da će rusko-beloruske vojne vežbe sa nestrateškim nuklearnim oružjem, koje se održavaju ovih dana, urazumiti naše protivnike i da će ih podsetiti na potencijalne katastrofalne posledice dalje nuklearne eskalacije", poručio je šef ruske diplomatije.

SAD podrivaju globalnu bezbednost

Ako SAD rasporede svoje rakete u Evropi ili azijsko-pacifičkom regionu, Rusija, pored ukidanja jednostranog samoograničenja na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa, može da preduzme korake u oblasti nuklearnog odvraćanja, upozorio je Sergej Lavrov.

"To neće proći bez naše reakcije", poručio je ruski ministar s napomenom da odluku o tome donosi predsednik.

"Ne isključujemo dodatne korake u oblasti nuklearnog odvraćanja. Na kraju krajeva, američke rakete naprednog baziranja bi mogle da pokriju komandna mesta i lokacije naših nuklearnih snaga", poručio je Lavrov.

Dakle, nastavio je, razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu "stvoriće ozbiljan bezbednosni izazov za Rusku Federaciju".

Ali ne samo za nju, dodao je Lavorv i podsetio da je u zajedničkoj izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga navedeno da takvi destabilizujući koraci SAD predstavljaju direktnu pretnju i Rusiji i Kini.

"Zbog toga smo se mi i naši kineski partneri dogovorili da pojačamo saradnju kako bismo odbili neodgovorno ponašanje Vašingtona koje podriva međunarodnu stabilnost", naglasio je Lavrov.

Rusija i Kina saglasne su o važnosti daljeg razvoja odbrambene saradnje, ali ona nije usmerena protiv trećih zemalja, rekao je šef ruske diplomatije.

Moskva spremna za dijalog o Ukrajini, ali trenutno ga je teško zamisliti

Moskva ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali želi da razgovara samo o miru, ne o primirju, ukazao je ruski ministar.

"Nema smisla da dajemo neprijatelju pauzu koju će on još jednom da iskoristi da se pregrupiše i dodatno naoruža", rekao je Lavrov.

Teško je zamisliti dijalog o miru, ako se uzme u obzir  vladajuća "ratna partija" u Kijevu koja nastoji, bar na rečima, da pobedi Rusiju "na bojnom polju",  dodao je Lavrov.

Ukrajina od 30. septembra 2022. godine ima zakonsku zabranu pregovora sa Rusijom koju je potpisao Vladimir Zelenski, podsetio je ruski ministar.

Takođe, Vladimiru Zelenskom je posle 20. maja istekao mandat predsednika Ukrajine i Rusija se vodi činjenicom da, prema Ustavu Ukrajine, Zelenski više nije predsednik te zemlje, poručio je Lavrov.

"Nadajmo se da će se pre ili kasnije u Ukrajini pojaviti političke snage koje brinu o interesima naroda, za sada nema druge opcije osim da se Specijalna vojna operacija nastavi dok se ne ostvare svi njeni ciljevi", poručio je ministar.

Teorijski postoji mogućnost da se ubrza političko rešenje ukrajinske krize, dodao je ruski ministar i ukazao: "Potrebno je da Zapad prestane da snabdeva Ukrajinu oružje, a Kijev da obustavi borbu. Što pre se to desi, to će pre početi političko rešenje krize."

Zašto Rusija ostaje u OEBS-u?

Jedino značenje ruskog učešća u OEBS-u je to što ima mogućnost da prenese rusku tačku gledišta direktno na ostalih 56 učesnika, i da blokira predloge neprijateljskih zemalja koji joj ne odgovaraju, naveo je ruski ministar.

Odgovarajući na pitanje da li ima smisla da Rusija nastavi saradnju sa OEBS-om, imajući u vidu proukrajinski kurs ove organizacije, on je ukazao da se "ne može poreći da je OEBS u dubokoj krizi".

To se desilo, kako je objasnio, jer je Zapad pogazio sve principe na kojima je osnovana ova organizacija.

Jedino zbog čega Rusiji vredi da ostane jeste mogućnost da prenese svoj stav o aktuelnim pitanjima ostalim državama, među kojima su i one zapadne države koje su prekinule svaki dijalog sa ruskom stranom u drugim formatima, naglasio je Lavrov.

Takođe, pravilo konsenzusa koje postoji u organizaciji omogućava Rusiji da blokira predloge neprijateljskih zemalja koji joj ne odgovaraju, dodao je ruski ministar.

SAD daju lažna obećanja o slanju oružja Izraelu

Americi ne treba verovati, poručio je Lavrov, komentarišući izjave Vašingtona da neće slati oružje Tel Avivu u svetlu izraelske operacije u Rafi i zašto nije bilo slične reakcije nakon što su ukrajinske oružane snage granatirale ruske gradove.

"Naše iskustvo u komunikaciji sa Amerikancima ukazuje da izjavama SAD ne treba verovati. Želeli smo da im verujemo dugo, pregovarali smo, sklapali ugovore. Ali kasnije se ispostavilo da Vašington ne planira da ispuni svoja obećanja, iako su ona zabeležena i na papiru i u rezolucijama Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov.

Amerikanci pozivaju na pravedno rešenje palestinskog problema, ali u praksi dolivaju ulje na vatru oružanog obračuna, naveo je ruski ministar.

"Vašington je šest meseci blokirao usvajanje odluke o prekidu vatre u Savetu bezbednosti UN, u suštini dajući zeleno svetlo za uništenje Pojasa Gaze", podsetio je on.

Pritom, izjave Vašingtona da će obustaviti isporuku municije Izraelu odnosi se samo na jednu vrstu municije – avionske bombe – i to samo iz "jedne pošiljke kratkoročne pomoći", dodao je on.

Takođe, nastavio je, nekoliko dana kasnije je predstavnički dom američkog Kongresa usvojio nacrt zakona o okončanju "pauze" u isporuci oružja Izraelu i, ukoliko dokument koji su pripremili republikanci bude usvojen u Senatu, Bela kuća neće moći da ukine vojnu pomoć Tel Avivu.

"Što se tiče drugog dela pitanja, odgovor je sasvim očigledan. Američka strategija nacionalne bezbednosti identifikuje Rusiju kao neposrednu pretnju. SAD i NATO direktno poručuju da je njihov cilj da našoj zemlji nanesu strateški poraz. U tom kontekstu, sudbina civilnog stanovništva ruskih gradova ne zanima Belu kuću, koja je postala saučesnik u zločinima kijevskog režima", zaključio je ruski ministar.

image