Rusija

Putin i Si Đinping: Zajednički radimo na formiranju pravednijeg multipolarnog svetskog poretka

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje
Putin i Si Đinping: Zajednički radimo na formiranju pravednijeg multipolarnog svetskog poretka© kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Današnji razgovori su pokazali da i Peking i Moskva umnogome podržavaju zajedničko strateško partnerstvo i razvoj odnosa, koji postaju primer kako treba da se razvijaju odnosi između dveju država, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Putin je zahvalio na toplom prijemu na kom je ipak, kako je rekao, urađeno mnogo.

"I kineski lider je u martu prošle godine Rusiju izabrao kao prvu državu koji će posetiti, te je stoga logično da sam se i ja odlučio za isti korak. U tome se vidi određena simbolika, ali ovakvi sastanci su važni kako bismo se orijentisali na dalji razvoj", objasnio je Putin.

Udeo upotrebe nacionalnih valuta u trgovinskom prometu Kine i Rusije dostigao je 90 procenata, tako da su trgovina i investicije dobro osigurani i na njih ne mogu da utiču treće strane, dodao je Putin.

Poljoprivredni promet između Kine i Rusije prošle godine je porastao za jedan i po put, rekao je Vladimir Putin i dodao da će i dalje rasti, s obzirom da su potpisane zajedničke izjave koje definišu dugoročne smernice razvoja.

Većina njih se odnosi na razvoj trgovinske i investicione interakcije, dodao je Putin.

Zajednički radimo na formiranju pravednijeg multipolarnog svetskog poretka sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija, istakao je predsednik Putin.

Kina je glavni spoljnotrgovinski partner Rusije koja zauzima četvrto mesto kada je reč o kineskom izvozu i uvozu, kaže ruski predsednik.

Rusija i Kina plodotvorno sarađuju u BRIKS-u, ŠOS-u, a svoje napore ulažu i u Evrozijskom ekonomskom savezu i u okviru Inicijative "Pojas i put".

Neophodno je da se izgradi bezbedna i pouzdana arhitektura na azijskom kontinentu i tihookeanskom prostoru bez ikakvih zatvorenih vojno-političkih blokova, dodao je Putin.

"Si i ja smo se dogovorili da na neformalnom susretu večeras govorimo i kompleksu pitanja, a daću više informacija o toku ukrajinske krize", ukazao je Putin i dodao da Rusija poštuje stav Kine u tom kontekstu.

Putin je istakao i da se razvija saradnja u najrazličitijim oblastima poput svemira, industrije, energetike, turizma, sporta, ali i logistike. Odvijaju se zajednički projekti koji se tiču i Severnog morskog puta. U isto vreme, razvijaju se i kulturni odnosi i saradnja u sferi obrazovanja. U februaru je tako, na primer, u Moskvi prvi put proslavljena i kineska Nova godina, podsetio je Putin.

Si Đinping: Razgovori su bili prijateljski i sadržajni

Razgovori su bili prijateljski i sadržajni, potpisali smo važne dokumente koji će dati impuls razvoju rusko-kineskih odnosa, poručio je kineski predsednik predsednik Si Đinping.

Si je rekao da mu je drago da se sastao sa ruskim kolegom koji je odabrao da upravo Kina bude njegova prva poseta nakon što je zvanično stupio na dužnost.

"Time je pokazao kakvu pažnju predsednik i ruska vlada posvećuju kinesko-ruskim odnosima", naglasio je Si.

Rusija i Kina se neće pridruživati nikakvim blokovima, poštovaće samostalno izabran put razvoja i podržavaće jedna drugu na putu razvoja, rekao Si Đinping.

Stav Kine u vezi sa Ukrajinom je jasan i dosledan, a Peking će nastaviti da daje doprinos uspostavljanju mira i stabilnosti u Evropi, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Prošle godine promet trgovine je bio preko 200 milijardi dolara, a to svedoči dobroj saradnji, naglasio je kineski lider.

Kina i Rusija, dodao je, imaju dugu istoriju i bogatu kulturu, a obične kineske porodice čitaju Puškina, dok ruska pozorišta i opere koriste muziku kineskih kompozitora.

"Putin i ja smo objavili 2024. godinu kao 'Godinu kulture Rusije i Kine' i odviće se mnogo popularnih i velikih kulturnih događaja koji će ujediniti naše narode", poručio je Si.

Govoreći o predstojećem Samitu BRIKS-a u Kazanju, Si je potvrdio da će Kina podržati rusko predsedavanje ovom organizacijom. 

Tokom svog obraćanja, predsednik Kine se kratko dotakao aktuelnih sukoba.

Si je potvrdio da se Putin i on zalažu da palestinsko-izraelski sukob treba rešiti na osnovu odluka UN, i stvaranjem palestinske države, kao i da na isti način, odnosno, političkim putem, treba rešiti ukrajinsku krizu. 

"Nadamo se da će u skorije vreme ponovo biti uspostavljen mir u Evropi", zaključio je kineski lider.

image