Rusija

Medvedev upozorio NATO: Moskva ne blefira, biće pogođena svaka zemlja koja napadne Rusiju

Bivša Ukrajina i njeni saveznici iz NATO-a dobiće takav odgovor destruktivne sile da Alijansa jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije
Medvedev upozorio NATO: Moskva ne blefira, biće pogođena svaka zemlja koja napadne Rusiju© Павел Бедняков / РИА Новости

NATO zemlje, koje su odobrile udare svojim oružjem na teritoriju Ruske Federacije, moraju da shvate da će njihova oprema i stručnjaci biti uništeni ne samo u Ukrajini, već i na bilo kojoj tački sa koje će ruska teritorija biti napadnuta, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. 

"Rusija polazi od činjenice da svo dalekometno oružje, koje koristi bivša Ukrajina, direktno kontroliše vojno osoblje NATO zemalja. To uopšte nije 'vojna pomoć', već učešće u ratu protiv nas", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je dodao da će NATO morati da odluči kako da kvalifikuje posledice mogućih uzvratnih udara na opremu, objekte, vojno osoblje pojedinih zemalja Alijanse u kontekstu čl. 4 i 5. Vašingtonskog ugovora.

"Rukovodstvo NATO-a želi da se pretvara da je reč o suverenim odlukama pojedinih zemalja Severnoatlantske alijanse da podrže režim Kijeva i da nema razloga da se ovde primenjuje pravilo Ugovora iz 1949. o kolektivnoj samoodbrani", naveo je.

Prema njegovim rečima, to su opasne i štetne zablude, a takva "individualna pomoć" zemalja NATO-a protiv Rusije, bilo da se radi o kontroli njihovih krstarećih raketa dugog dometa ili slanju kontingenta trupa u Ukrajinu, predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba.

Medvedev je upozorio zapadne zemlje na moguću "fatalnu grešku" u njihovom očekivanju da Ruska Federacija nikada neće upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

"Pre nekoliko godina su insistirali da Rusija neće ulaziti u otvoreni vojni sukob sa režimom Bandere, kako se ne bi svađala sa Zapadom. Pogrešno su izračunali. U toku je rat. Upotreba taktičkog nuklearnog oružja takođe može biti pogrešno izračunata. Iako bi to bila fatalna greška", istakao je.

On je dodao da će bivša Ukrajina i njeni saveznici iz NATO-a dobiti takav odgovor destruktivne sile da Alijansa jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob.

"Ovo nije zastrašivanje ili nuklearni blef. Aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija se po najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija moći upotrebljenog NATO naoružanja. Dakle, danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu", zaključio je Medvedev.

image