Rusija

Lavrov: BDP zemalja BRIKS-a odavno premašio rezultate privrede "najrazvijenih" G7

Vrata BRIKS-a su otvorena za širok spektar ekonomskih i političkih sistema, rekao je šef ruske diplomatije
Lavrov: BDP zemalja BRIKS-a odavno premašio rezultate privrede "najrazvijenih" G7© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Zajednički BDP zemalja osnivača BRIKS-a odavno je prevazišao BDP članica G7, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku Poslovnog saveta BRIKS-a pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

"Ukupan BDP po paritetu kupovne moći, ako uzmemo pet zemalja osnivača BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), premašio je G7. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda na kraju prošle godine zemlje osnivači BRIKS-a pokazale su BDP od 58,9 biliona dolara, što je 33,5 odsto svetskog BDP-a, dok je G7 pokazala pet biliona manje, shodno tome, čini samo 30 odsto svetskog BDP-a", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, trend će se nastaviti i sa pristupanjem Egipta, Irana, UAE, Saudijske Arabije i Etiopije. 

Šef ruske diplomatije je naglasio da su vrata BRIKS-a otvorena.

"Vrata su otvorena za predstavnike širokog spektra ekonomskih i političkih sistema, makroregiona. Jedini uslov je da pristanete da radite na osnovu ključnog principa – suverene ravnopravnosti država, što naše zapadne kolege ne mogu da urade", rekao je ministar, napominjući da je oko 30 država podnelo zahtev za približavanje BRIKS-u "u ovom ili onom obliku".

Cilj saradnje u okviru BRIKS-a je, napomenuo je Lavrov, stvaranje uslova za ekonomski rast zemalja učesnica, a razvoj partnerstva u okviru ove organizacije je strateški prioritet Moskve.

Kako je ukazao, nakon što je od početka ove godine u BRIKS pristupilo pet novih zemalja (Iran, Saudijska Arabija, Etiopija, UAE, Egipat) zemlje asocijacije zauzimaju više od 30 odsto zemljine površine, na kojoj živi 3,6 milijardi ljudi - 45 odsto svetske populacije, a takođe obezbeđuju više od 40 odsto ukupne količine nafte i oko četvrtine izvoza raznih roba.

image