Rusija

Kremlj o presudi Trampu: U SAD se eliminišu politički rivali svim raspoloživim metodama

Evropa sve više podstiče ratna osećanja i namerno izaziva predratnu histeriju, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj o presudi Trampu: U SAD se eliminišu politički rivali svim raspoloživim metodama© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

U Americi se politički rivali eliminišu svim legalnim i nelegalnim metodama, a to je očigledno celom svetu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući presudu izrečenu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Dan ranije, njujorška porota proglasila je Trampa krivim po sve 34 tačke optužnice, a bivši predsednik ima pravo žalbe na ovu odluku, koja mu ne oduzima pravo da učestvuje na predsedničkim izborima.

"Zaista ne volimo kada ljudi govore nešto spolja o odlukama naših sudova, a mi se takođe trudimo da ne komentarišemo bilo koje druge odluke u trećim zemljama. Ali ako govorimo o bivšem američkom predsedniku, ono što se tamo dešava je jednostavno eliminisanje političkih rivala svim mogućim legalnim i nelegalnim sredstvima. To je očigledno svima, celom svetu golim okom", kazao je Peskov.

On je dodao da Evropa sve više podstiče ratna osećanja i da namerno podstiče predratnu histeriju.

"Slažemo se da postoji apsolutna eskalacija, intenziviranje takvih osećanja nalik na rat. Zapad namerno podstiče takvu predratnu histeriju. Pa, sve to ne može, a da ne utiče na opštu situaciju. Eskalacija tenzija se nastavlja", ocenio je.

Prema njegovim rečima, pokušaji da se američkim oružjem udari Ruska Federacija ukazuje na umešanost SAD u sukob u Ukrajini.

Osvrnuvši se na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana, da je Evropa ušla u fazu priprema za rat sa Rusijom jer je sve više uvučena u oružani sukob u Ukrajini, Peskov je rekao da se slaže sa njegovim mišljenjem.

image