Rusija

Obnavlja se proizvodnja "Volge": Futuristički izgled nova tri modela

Nova volga C 40 je nastavljač tradicije impozantnih ruskih limuzina
Obnavlja se proizvodnja "Volge": Futuristički izgled nova tri modela© Промо

Ruska automobilska industrija širi ponudu, a ponovo su kao i u slučaju "moskviča", posegli za tradicijom i obnovili su proizvodnju "volge", nekada cenjenih luksuznih vozila, omiljenih među rukovodiocima i pripadnicima bezbednosnih službi.

Na početku, u proizvodnom programu biće tri modela, koja po opšteprihvaćenom principu, imaju ista osnovna tehnička rešenja. Ogibljenje, sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom i motor, su istovetni za limuzinu i dva terenca, samo je razlika u obliku karoserije, dimenzijama i rastojanju od tla.

Pogon je prednji, napred je Mekfersonov sistem, pozadi je četvorostruka veza, što je uobičajeno za segment, a primenjen je isti koncept vešanja i na modelima "škoda superb" i "folksvagen pasat". To bi ujedno trebalo da budu glavne mete u tržišnom nadmetanju.

BMW serije 1 i 2 gran kupe, kao i iks1/iks2 pozadi imaju jeftiniju trostruku vezu, a posledice su lošija udobnost i slabije  dinamičke karakteristike. Pokretač od 1494 centimetra kubna radne zapremine, ima turbo-punjač i direktno ubrizgavanje benzina u cilindar, a razvija 188 ks i 300 nm, dok su maksimumi Folksvagenovog motora podjednake radne zapremine, 150 ks i 250 nm, ili Volgin motor jači je za 38 ks i 50 nm, od motora najvećeg evropskog proizvođača, koji ugrađuju i u prestižna "audijeva" vozila.

Nova "volga C 40" je nastavljač tradicije impozantnih ruskih limuzina. Duga je 4,8 m, široka 1,825 m, visoka 1,465 m, a međuosovinsko rastojanje je  2,77 m. Ubrzava od 0-100 km/ za 7,5 sekundi i ima maksimalnu brzinu od  205 km/č. Prosečna potrošnja je 6,3 litra na 100 km. Košta 2,5 miliona rubalja ili oko 25 000 evra.

U 21. veku najtraženiji su terenci, i zato je "Volga" pripremila dva, prilagođavajući se novim tržišnim uslovima. Manji terenac ima oznaku K 30, dug je 4,49 m, širok 1,86 m, visok 1,62 m, a međuosovinsko rastojanje je 2,71 m. Cena je dva miliona rubalja ili oko 20.000 evra, a "volga K 30" ima jači motor sa većom radnom zapreminom  nego "nisan kaškai" i jeftinija je za 10 000 evra. BMW 1 18i  skuplji je za 26 000 evra, košta 46 000 evra, a  ima motor sa samo tri cilindra koji je  slabiji je za 52 ks i 70 nm od "Volginog", i kako je već pomenuto,  zadnje ogibljenje nemačkog terenca je lošije i  jeftinije. "Mercedes gla" ima pozadi zastarelu torzionu osovinu, nedostojnu automobila, koji košta 50 000 evra ili kao dve i po volge.

K 40 je  veliki terenac, dug  4,699 m, širok 1,89 m, visok 1,66  m, sa  međuosovinskim  rastojanjem od 2,795 m,  po dimenzijama blizak je BMW X 3 i "škodi kodijak". Cena je tri miliona rubalja ili oko 30 000 evra, što je za 20.000 evra manje od sličnih vozila.

Futuristički izgled sve tri nove "Volge"  je spojen sa tradicionalnom rešetkom hladnjaka i originalnim, diodnim svetlosnim grupama.

Unutrašnjost je kvalitetna, a centralni ekran je osetljiv na dodir. Serijski su ugrađeni klima-automatik, audio sistem i elektronski bezbednosni sistemi, koji regulišu ubrizgavanje goriva, stabilnost vozila i koče automatski, ako je na putanji neka prepreka, a vozač ne reaguje pravovremeno i postoji mogućnost da dođe do sudara.

I dok su "lada" i "aurus" stvoreni samostalno, novi modeli "volge" nastali su u saradnji sa kineskom kompanijom "čangan". To bi trebalo da bude prvi korak, a u sledećoj fazi od 2026. godine, koristiće novu, potpuno domaću platformu, koju kao i za "aurus", razvija moskovski institut Nami.

Sa druge strane, Rosatom praviće nuklearne elektrane u Kini, a vrednost jedne premašuje 35 milijardi evra. U gradu Obninsku, 1954. godine, počela je sa radom prva nuklearna elektrana u istoriji čovečanstva. Kao i u slučajevima prvog satelita i prvog leta čoveka  u kosmos, Rusi su pretekli SAD i zapadne države. Danas Rosatom važi za vodeću nuklearnu  kompaniju u svetu i u tehnološkom smislu, veća je razlika između Rosatoma i BMW, nego između BMW i Jakobsa. A i BMW je započeo proizvodnju automobila sklapanjem "Ostina 7". Električni luk, otkriće  iz 1802. godine, ruskog naučnika Vasilija Petrova, koriste i danas  Honda, Mercedes i BMW nanošenje sloja gvožđa na zidove cilindara. Na taj način, povećavaju otpornost i omogućavaju dobijanje veće snage za 15 odsto.

Vrednost investicije  je 60 milijardi rubalja ili 600 miliona evra.  U pogonima u Nižnjem Novgorodu, u procesu proizvodnje tri nove "Volge", biće zaposleno 2000 radnika i uz smanjivanje zavisnosti od uvoza, to je najveća dobit. U martu je Rusija ostvarila spoljnotrgovinski suficit od 18,8 milijardi dolara. Na godišnjem nivou je prethodnih godina, bio veći od 200 milijardi dolara, a ove godine mogao bi da dostigne i 240 milijardi dolara. Sa druge strane, SAD imaju godišnji spoljnotrgovinski deficit veći od 900 milijardi dolara, a ukupni dug je premašio 34 biliona dolara, pri čemu studenti duguju za školarine 1,4 biliona dolara.

Postoji potreba i za limuzinom dužine oko pet metara, sa snažnim  motorom. Već dugo se čuju želje javnosti o obnovi još jednog proizvođača, a to je "Čajka". U završnoj fazi ispitivanja je model Aurusa sa dvanaestocilindričnim motorom od 6,568 litara, koji razvija 857 ks i 1470 nm. Po modularnom principu, nastaje i pokretač sa 6 cilindara, od 3,2 litra radne zapremine. Kao što je već najavljeno, krajem godine biće predstavljen "aurus elegans", a potpredsednik vlade, Denis Manturov je izjavio, da je zamišljen kao protivnik Mercedesovoj E klasi, kao što je to nekada bila "volga gaz 24". Pre 48 godina, bila je jača za 40 ks od mercedesa duplo-ve 123 200d, a postojao je pre pola veka i model sa osmocilindričnim pokretačem od 5,53 litra, koji je razvijao 197 ks.

Ponuda je fino nijansirana i počinje "Ladinim" modelima, granta i vesta, koji su namenjeni najširem krugu kupaca, "moskvič" i "volga" su prestižna vozila iz segmenta C i D, a "aurus" proizvodi luksuzne automobile, vrhunskog kvaliteta, sa naprednim tehničkim rešenjima. Drukčije rečeno, Rusi proizvode automobile koji koštaju od  7 000 do 450 000 evra, a to trenutno nisu u stanju ni Sad, ni Japan, ni Engleska. 

I to je tek početak, jer stižu i novi modeli već poznatih proizvođača, a biće osnovane i nove kompanije čija je delatnost proizvodnja automobila i komponenti.

image