Rusija

Rusija "uzvraća udarac" Kluniju: Ako tražite ratne huškače, svratite do Bele kuće

Nadležni organi Ruske Federacije bi mogli da proglase Klunijevu fondaciju za pravdu, koja je nedavno objavila "lov na ruske novinare", kao nepoželjnu u Rusiji
Rusija "uzvraća udarac" Kluniju: Ako tražite ratne huškače, svratite do Bele kućeGetty © James Devaney/GC Images

Komisija Državne dume za ispitivanje mešanja stranih država u unutrašnju politiku Rusije možda će za nepoželjnu proglasiti američku Fondacije za pravdu Džordža Klunija, izjavio je šef komisije Vasilij Piskarev.

Prema rečima Piskareva, fondacija američkog glumca i njegove supruge je "pokrenula lov" na ruske novinare zahtevajući da Međunarodni krivični sud i Evropol za njima raspišu poternice.

Ruske novinare oni optužuju, ni manje ni više, nego za ratnohuškačko delovanje, ukazao je Piskarev i napomenuo da ratne huškače treba tražiti ne u moskovskim redakcijama, već preko okeana.

"Vašington je nezadovoljan sve većim uticajem ruskih medija, koji su, iako odavno blokirani i pod sankcijama Amerike i njihovih NATO saveznika, uspeli da, širom sveta, predstavljaju drugačiju tačku gledišta od američke", dodao je ruski zvaničnik.

Amerika je ta koja šalje Ukrajini oružje dugog dometa i visoko precizno oružje, podstičući granatiranje ruskih gradova, naglasio je Piskarev.

"Njihovi pozivi na mir su vrhunac cinizma i prikrivanje tragova koji uporno vode do Bele kuće. Odatle danas dolazi pretnja miru, a ne iz Moskve", objasnio je Piskarev.

Podli postupci američkih nevladinih organizacija prema ruskim novinarima neće ostati bez odgovora, poručio je ruski zvaničnik.

Pokušaji Fonda američkog glumca Džordža Klunija da hapsi ruske novinare osuđeni su na propast, rekao je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"Neki netalentovani glumac po imenu Džordž Kluni odlučio je da upotrebi svoju Fondaciju za progon ruskih novinara širom sveta. Ipak, ti napori će biti osuđeni na propast: naši profesionalni novinari će prvi pronaći njega. I spremni su da pričaju od 'sumraka do svitanja'", napisao je Medvedev na društvenoj mreži "Iks" aludirajući na istoimeni Klunijev film iz 1996. godine.

Plan Fondacije bračnog para Kluni da traži hapšenje ruskih novinara u inostranstvu je sumant, ocenjuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predlažem da ruski novinari pitaju te ludake za objašnjenje", rekao je on, odgovarajući na pitanje kako Kremlj gleda na takvu inicijativu.

Ovim povodom se oglasila i glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan i rekla da joj je pre nedelju dana rečeno da Amal Kluni pokušava da je uhapsi, a da je upravo stigla i potvrda.

"Ne razumete vi ništa o nama propagandistima. Te vaše 'druge zemlje' u kojima planirate da nas hapsite, meni uopšte ne trebaju. Štaviše, u Ridnenjkoj (ulica u njenom rodnom Kubanu) trešnje su tek sazrele", poručila je Simonjan.

Klunijeva NVO, koju su osnovali američki glumac i njegova supruga Amal, kao svoju misiju definiše prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, prenošenje informacija tužiocima i odbranu interesa žrtava sukoba u suđenjima. Oni deluju u Venecueli, Siriji, Republici Kongo i Ukrajini.

image