Rusija

FSB uhapsila pet ukrajinskih agenata u Sevastopolju: Pripremali terorističke napade i sabotaže

Kod uhapšenih su tokom pretresa pronađene tri gotove bombe, eksploziv iz Velike Britanije, a otkrivena su i tri skrovišta razornog oružja
FSB uhapsila pet ukrajinskih agenata u Sevastopolju: Pripremali terorističke napade i sabotažeGetty © Eye Ubiquitous/Universal Images Group

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije otkrila je u gradu Sevastopolju obaveštajnu grupu ukrajinskih specijalnih službi, stvorenu za vršenje sabotažnih i terorističkih akcija protiv vojnog osoblja ruske Crnomorske flote, kao i vojnih, transportnih i energetskih infrastrukturnih objekata u regionu, saopštio je FSB.

"Uhapšeno je pet agenata Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, koje su regrutovale specijalne službe Ukrajine u Zaporoškoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, kod uhapšenih su tokom pretresa pronađene tri gotove bombe, eksploziv iz Velike Britanije, a otkrivena su i tri skrovišta razornog oružja.

"Jedan od uhapšenih je pripremao sabotažu na teritoriji aerodroma, drugi je planirao da likvidira visokog oficira Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski agenti su eksplozivne naprave i sredstva za uništavanje sa teritorije Ukrajine dostavljali poštom, autobuskim prevozom i smeštali u skrovišta.

Fotografije sa koordinatama skrovišta poslate su ukrajinskim sponzorima, koji su izvršiocima naknadno davali zadatke da izvrše konkretnu sabotažu ili teroristički napad. 

Za počinjena krivična dela predviđena je kazna doživotnog zatvora.

image