Rusija

Rusija pisala SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Kipru: Šta se dešava s istragom o "Severnom toku"?

Uprkos dostupnim dokazima, nadležni organi pomenutih država nisu istražili okolnosti finansiranja i pružanja druge pomoći u izvršenju terorističkih akata
Rusija pisala SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Kipru: Šta se dešava s istragom o "Severnom toku"?www.globallookpress.com © Nord Stream AG

Rusko tužilaštvo poslalo je zahteve Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Francuskoj i Kipru u vezi s terorističkim aktima počinjenim protiv interesa Rusije i njenih građana, uključujući eksplozije gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2".

"Rusko generalno tužilaštvo uputilo je dodatne zahteve nadležnim organima Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske i Kipra u vezi s terorističkim aktima i srodnim krivičnim delima počinjenim na teritoriji Rusije protiv interesa Rusije i njenih građana, uključujući akt međunarodnog terorizma – eksplozije gasovoda 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2'", rekao je portparol tužilaštva Andrej Ivanov.

Prema njegovim rečima, uprkos dostupnim dokazima, nadležni organi SAD, Kipra i Francuske nisu istražili okolnosti finansiranja i pružanja druge pomoći u izvršenju ovih terorističkih akata, dok vlasti Savezne Republike Nemačke izbegavaju svoje međunarodne obaveze da sarađuje s Rusijom.

Ivanov je podsetio da su u pitanju zemlje potpisnice Međunarodne konvencije o sprečavanju terorističkih napada bombama iz 1997. i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma iz 1999. godine.

"S tim u vezi, oni su dužni da preduzmu mere za istragu terorizma i njegovog finansiranja, kao i da pruže maksimalnu pomoć u istrazi ovakvih protivpravnih dela, uključujući pomoć u pribavljanju dokaza neophodnih za postupak", precizirao je Ivanov.

Dodatnim ruskim zahtevima se "skreće pažnja nadležnim organima ovih država na potrebu preduzimanja mera za ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza u borbi protiv terorističke aktivnosti i njenog finansiranja, organizovanje istraga o nezakonitim aktivnostima i privođenje počinilaca pravdi".

Generalno tužilaštvo je 3. aprila saopštilo da je nadzorna agencija razmotrila zahteve tri poslanika, kao i javnih ličnosti Aleksandra Dugina i Andreja Derkača za istragu o umešanosti lica i organizacija u inostranstvu u organizovanju i finansiranju niza terorističkih akata u Rusiji, uključujući sabotažu gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2". Tužilaštvo je potom uputilo relevantne zahteve nadležnim organima Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske i Kipra.

image