Rusija

Predsednik Državne dume: Ukrajinsko pitanje je nemoguće rešiti bez Rusije

"Sve više zemalja uviđa da je politika Vašingtona i Brisela zasnovana na licemerju i dvostrukim standardima", istakao je Volodin
Predsednik Državne dume: Ukrajinsko pitanje je nemoguće rešiti bez Rusijewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Nema rešenja ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije, konstatovao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin komentarišući predstojeći samit u Švajcarskoj na koji Ruska Federacija nije pozvana.

"Rešavanje ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije je nemoguće, a sve je manje učesnika konferencije o ukrajinskoj krizi u Švajcarskoj", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Nastavio je rečima da je (trenutno poslednja) učešće otkazala Saudijska Arabija, dok je ranije isto učinila i Kina, čije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da dnevni red švajcarskog sastanka "odudara od zahteva Pekinga", ali i opštih očekivanja svetske zajednice.

"Čak i saveznici Vašingtona, poput Australije, snižavaju nivo svog učešća – umesto premijera, na konferenciju će otići ministar zadužen za zaštitu invalida, što svakako ima dublje značenje", napisao je prvi čovek Dume.

Dodao je da će na samitu prisustvovati najmanje jedna osoba s mentalnim invaliditetom, to jest Zelenski, kao i oni koji su pohitali da se sastanu s njim – Zelenski je danas "niko" budući da su mu prestala ovlašćenja predsednika Ukrajine.

"Sve više zemalja uviđa da je politika Vašingtona i Brisela zasnovana na licemerju i dvostrukim standardima. S jedne strane, SAD i Evropska unija pokušavaju da odvuku države na konferenciju u Švajcarsku, lažući da žele mirno rešenje. S druge strane dozvoljavaju kijevskom režimu da (koristeći zapadno oružje) udara po teritoriji Ruske Federacije iako je prestanak isporuke oružja kijevskim nacistima najefikasniji i najbrži način da se okonča sukob u Ukrajini", istakao je Volodin.

Objavu na Telegramu završio je rečima da je svaki pokušaj da se Rusiji nametnu bilo kakve odluke donete na sastancima koje organizuju Vašington i Brisel – osuđen na propast.

Na konferenciju u Švajcarskoj, koja je planirana za 15. i 16. jun, pozvano je više od 160 delegacija, uključujući i one iz zemalja G7, G20 i BRIKS-a, dok će, po informacijama "Blumberga", učestvovati tek oko 70 država, među kojima su Kanada, Nemačka i Japan, ali ne i Kina i brojne zemlje Globalnog juga koje su u sve prisnijim odnosima s Rusijom.

Čak ni glavni pokrovitelj kijevskog režima, predsednik SAD Džozef Bajden neće otići u Lucern, budući da u isto vreme u Holivudu sakuplja novac za svoju predizbornu kampanju – zameniće ga potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris i savetnik predsednika za bezbednost Džejk Salivan.

image