Rusija

Dragana Trifković na SPIEF-u: Putin poštuje Srbe i nama to mnogo znači (VIDEO)

Direktorka Centra za geostrateške studije otkriva kakvu Putin šalje poruku odabirom malog broja svetskih lidera sa kojima će se sastati u Sankt Peterburgu, a među kojima je i Milorad Dodik, te pojašnjava zašto je baš u ovom trenutku usvojena rezolucija o Srebrenici

Republika Srpska je za Rusiju važna, jer predstavlja "mali prozor" ka Evropi, ocenila je direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Ona je tako odgovorila na pitanje RT Internešnel da li Putin šalje poruku odabirom malog broja svetskih lidera sa kojima će se sastati, a među kojima je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Milorad Dodik je jedan od malobrojnih lidera sa evropskog prostora koji podržava Rusiju sada kada joj je podrška najpotrebnija. U prethodne dve godine se već četiri puta sastao sa Putinom. Sutra će biti njihov peti susret", podsetila je Trifkovićeva.

"Mi znamo da Putin poštuje Srbe i nama to mnogo znači, jer Srpski narod podržava Rusiju, SVO, zalaže se za čuvanje ruskih interesa u svetu. Sadašnja politika Rusije nam odgovara. Mi smo 30 godina čekali da bude ovako", rekla je ona.

Razvoj odnosa Republike Srpske i Rusije je za Srbe izuzetno važan, naročito danas kada Zapad pokušava da destabilizuje Balkan, dodala je ona.

Jasno je da NATO gubi poziciju u Ukrajini i da zato pokušava da destabilizuje druge regione poput Kavkaza i Balkana, ocenila je Trifkovićeva i naglasila da je upravo iz tog razloga baš u ovom trenutku usvojena rezolucija o Srebrenici.

Zapad je na rusku inicijativu da se organizuje sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 25 godina od NATO agresije na Jugoslaviju reagovao zabranom, tvrdeći da se radi o prošlosti, ali kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici nije im smetala prošlost, navela je Trifkovićeva.

Zapad nastavlja svoju agresivnu politiku koja je Srbima dobro poznata još iz 90-ih godina, a kakav se danas vodi protiv Rusije, rekla je ona.

"Nemaju ni najmanje poštovanja. Misle da mi nemamo nikakvih prava da štitimo svoje interese", ocenila je Trifkovićeva.

Zapad ne zna šta da radi

Izjave zapadnih zvaničnika da je Rusija navodno izolovana od sveta su "prazne reči", jer i oni koji ih izgovaraju znaju da to nije istina, rekla je direktorka Centra za geostrateške studije.

Zapad postaje sve histeričniji i zato u poslednje vreme poteže sulude korake, ocenila je Trifkovićeva i podsetila na potpunu cenzuru, ukidanje slobode reči i nedostatak demokratije, što je postalo evidentno i zabranom rada ruskih novinara u Evropi.

"Nisu ostvarili rezultate koje su očekivali", navela je Trifkovićeva.

Zapad je verovao da će još u septembru 2022. godine Rusijom plamteti protesti zbog početka Specijalne vojne operacije, da će njena ekonomija oslabiti i da će uspeti da je slome kao nekada SSSR, navela je sagovornica RT Internešnela.

"Međutim, desilo se potpuno suprotno. Zapad je prestao da sarađuje sa Moskvom i ona se posvetila sopstvenom razvoju razvoju i saradnji sa prijateljskim zemljama", ocenila je Trifkovićeva.

Prema njenim rečima, Zapad je zatečen rezultatima i ne zna šta da radi jer njegovi mehanizmi – hibridni, psihološki, propagandni, ekonomski rat i sl. – nije im urodio plodom.

Cilj Centra za geostrateške studije čije je direktorka se nalazi u Sankt Peterburgu kako bi se na Međunarodnom ekonomskom forumu sastao sa svojim saradnicima sa "najrazličitijih tačaka sveta" ali i kako bi pronašao nove partnere.

"Centar ima oko 60 saradnika iz različitih država, a ovde se održava najvažniji ekonomski forum za Rusiju, ali i za ceo svet. Predstavnici Srbije se nalaze u Rusiji jer je sistem ekonomskog razvoja koji je ranije postojao potpuno narušen, te treba graditi nove veze i kontakte", zaključila je Trifkovićeva.

image