Rusija

Zaharova: Japan izgubio istinsku nezavisnost i suverenitet

Vlada u Tokiju ne može da donosi nacionalno orijentisane odluke, kaže portparolka MSP Rusije
Zaharova: Japan izgubio istinsku nezavisnost i suverenitetGetty © Wong Yu Liang

Japan je izgubio istinsku nezavisnost i suverenitet i nema mogućnost, a sada ni pravo – sa stanovišta SAD – da donosi nacionalno orijentisane odluke, izjavila je za "RIA Novosti" zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Ranije je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši, komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o nepostojanju uslova za nastavak dijaloga o mirovnom sporazumu, rekao da su navodni pokušaji Moskve "da prebaci odgovornost na japansku stranu krajnje nepravedni i kategorički neprihvatljivi". 

"Što se tiče pitanja zašto se Tokio tako ponaša, nažalost, on nije nezavisan, ovo je još jedan primer kako je ekonomski razvijena sila, koja ima svoju istoriju, svoju kulturu, izgubila istinsku nezavisnost i istinski suverenitet i nema priliku, a sada ni pravo, sa tačke gledišta svog supervizora u Vašingtonu, da donose nacionalno orijentisane odluke", rekla je Zaharova.

Komentarišući izjave Tokija da Moskva navodno pokušava da odgovornost za pogoršanje odnosa prebaci na Japan, Zaharova je pozvala vlasti te zemlje da daju bar jedan primer kako Ruska Federacija uništava bilateralne odnose. Prema njenim rečima, takvih primera nema.

Ona je istakla da je Rusija uvek u svemu pokazivala dobru volju, a Japan je u prvi plan stavljao političke i istorijske probleme, ne dozvoljavajući da se odnosi između zemalja otvore "u potpunosti".

"Ostvarili smo potpuni kontakt, razvili smo ih – te veze, našli smo mogućnosti da izađemo iz teških situacija. Dogovoreno je mnogo zanimljivih projekata, a postojala je i dobra mapa puta za pronalaženje rešenja i mogućnosti za implementaciju... Verovatno su se SAD plašile nekog zbližavanja, ali, po mom mišljenju, ekonomska korist je svima očigledna ako se takvo zbližavanje ili barem normalni odnosi razviju", primetila je ona.

image