Rusija

"Fajnenšel tajms": Rusi grade flotu u senci

Kremlj je navodno nabavio više od stotinu starijih tankera, a spekuliše se da će u Rusiji završiti i 29 supertankera
"Fajnenšel tajms": Rusi grade flotu u senciGetty © Craig H. Hartley/POOL/

Rusija gradi "flotu u senci" kako bi prevazišla međunarodna ograničenja u vezi sa prodajom nafte, tvrdi "Fajnenšel tajms" pozivajući se na podatke kompanije "Bremar", i navodi da je Kremlj u te svrhe nabavio više od sto starih tankera.

Naime, kako bi nadigrala zabranu uvoza iz mora EU i novu cenu od 60 dolara po barelu, Rusija je, prema saznanjima energetske konsultantske kuće "Rajstad" svojoj floti dodala 103 tankera.

Navodno, neke od njih je kupila, a neke dobila preraspodelom brodova koji opslužuju Iran i Venecuelu, takođe zemlje pod zapadnim naftnim embargom.

Rusi, naovdno, sve ovo rade u tajnosti, a stručnjaci iz "Bremara" njihove namere su "pročitali" samo zato što je u registrima povećan broj neimenovanih ili novih kupaca brodova.

A čim su anonimni, mora da su Rusi.

"Ovo su kupci sa kojima mi, kao dugogodišnji brokeri, nismo upoznati. Uvereni smo da je većina ovih plovila namenjena Rusiji", tvrdi šef istraživanja tankera u "Bremaru" Anop Sing i navodi da su brodovi stari od 12 do 15 godina, i da bi u narednih nekoliko godina trebalo da budu rashodovani.

Stručnjak za rusku naftu u "Dejvis centru" na Harvardu Krejg Kenedi, utvrdio je i da "nekoliko nedelja nakon prodaje mnogi od ovih tankera u Rusiji preuzmaju prvi tovar sirove nafte"

"Bremar" je uz to, prošlog meseca naveo i da se sumnja da su operateri povezani sa ruskom naftom ove godine kupili čak 29 supertankera od kojih svaki može da preveze više od dva miliona barela.

Kenedi, međutim, sumnja da je reč o plovilima koje će koristiti Kremlj, budući da su prevelika za utovar u ruskim lukama.

Iz "Bremara", međutim, uveravaju i da je Moskva, uz sve ove brodove, dodala svojoj floti i 31 tanker "Suecmak" od kojih svaki može da nosi oko milion barela i 49 tankera "Aframak" kapaciteta od 7.000 barela.

U prilog teoriji o izgradnji flote iz senke navodno ide i to što je šef ruske državne banke VTB Andrej Kostin, u oktobru izjavio da zemlja treba da potroši "najmanje 16,2 milijarde dolara" za "širenje flote tankera", a zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak u martu je rekao da će ta zemlja izgraditi svoje "lance snabdevanja" naftom. 

Mere ograničenja nametnute ruskoj nafti, čiji će uticaj kako kažu upućeni, nova ruska flota ublažiti ali ne i eliminisati, trebalo bi, po očekivanjima EU i G7, da Moskvu odseku od velikog dela globalne tankerske flote.

Osiguravajućim kompanijama poput "Lojds" iz Londona, biće zabranjeno da posluju sa brodovima koji prevoze rusku naftu, osim ako se ovo gorivo ne prodaje u okviru ograničenja cene, odnosno, jeftinije od 60 dolara po barelu.

Budući da Rusija odbija da naftu isporučuje pod uslovima koje diktira Zapad, pa će, kako predviđa "Fajnenšnel tajms" uz pomoć nove flote pokušati da snabdeva zemlje poput Indije, Kine i Turske.

Kremlju će onda biti potrebno još više tankera, budući da će svako putovanje biti znatno duže.

"Rajstad" tako procenjuje da će Rusiji nedostajati 60 do 70 ovih brodova, dok analitičar u ovoj kompaniji Viktor Kurilov precizira i da je Moskvi, da bi održala trenutni izvoz, potrebno više od 240 tankera.

image