Rusija

Putin: Naše nuklearno oružje je četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan

Predsednik Ruske Federacije je podsetio na reči bivše britanske premijerke Liz Tras, koja je po preuzimanju dužnosti rekla da je sposobna da pritisne nuklearno dugme navodeći da Rusija tako nešto nikada nije rekla
Putin: Naše nuklearno oružje je četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan© Tanjug/Alexander Zholobov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusko taktičko nuklearno oružje je četiri puta moćnije od "mališe" i "debeljka" bačenih na Japan, otkrio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sesiji Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbugu. 

Kako je dodao, Rusija je povećala proizvodnju municije više od 20 puta i mnogo je ispred neprijatelja u vazduhoplovnoj tehnici.

On je dodao da Rusija "ne zvecka nuklearnim oružjem", te da ne očekuje da će doći do nuklearnog rata.

Predsednik je podsetio na reči bivše britanske premijerke Liz Tras, koja je po preuzimanju dužnosti rekla da je sposobna da pritisne nuklearno dugme:

"Mi nikada to nismo rekli. Ovde je sve počelo. Jednostavno smo odgovorili da moramo ovo shvatiti ozbiljnije", rekao je Putin i još jednom zamolio da se uzalud ne pominje mogućnost nuklearnih udara.

On je dodao da je rusko nuklearno oružje "tri do četiri puta moćnije od bombi koje su Amerikanci upotrebili protiv Hirošime i Nagasakija".

image