Rusija

Šta je Vladimir Putin poručio na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Rusija ostaje jedan od ključnih učesnika u svetskoj trgovini, uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama, poručio je predsednik Ruske Federacije
Šta je Vladimir Putin poručio na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se učesnicima na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, poručivši da je u svetu primetno nastojanje za jačanjem suvereniteta, kao i pokušaji hegemona da sačuvaju svoju ulogu.

"Kroz prizmu ekonomskih odnosa mogu se uočiti procesi koji se dinamično razvijaju u savremenom svetu. Vidimo kako se među zemljama pokrenula borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa - državnom, vrednosno-kulturnom i ekonomskom. Istovremeno, zemlje koje su do sada bile lideri globalnog razvoja pokušavaju na sve načine, istinom ili na prevaru da zadrže svoju ulogu hegemona", rekao je Putin.

Izdvajamo ključne teze sa Putinovog govora:

  • Nema potrebe za mobilizacijom u Rusiji, budući da je prošle godine više od 300.000 ljudi došlo u vojne registre i potpisalo ugovor, a ove godine već više od 160.000.

  • Brzina rešavanja vojne operacije u Ukrajini je direktno povezana sa gubicima unutar ruske vojske, rekao je Putin. "Imajući to u vidu daleko je važnije sačuvati živote vojnika koji se bore u zoni specijalne vojne operacije", naglasio je on.

  • Putin je rekao da se isporuka ruskog naoružanja prijateljskim zemljama kao protivteža Zapadu trenutno ne realizuje. Uprkos tome, kako je rekao, Rusija zadržava pravo da tako nešto i sprovede u delo. "Rusija može recipročno da odgovori na sve neprijateljske poteze Zapad u toj sferi", dodao je on.

  • Predsednik Ruske Federacije je naveo da je vlast u Ukrajini uzurpirana, kao i da je Rusija spremna da traži nekoga sa kim će pregovarati. On ne veruje da će doći do nuklearnog rata dodajući da Rusija ima nuklearnu doktrinu u kojoj je sve temeljno napisano. Reč je o primeni nuklearnog naoružanja isključivo u uslovima kada je ugrožen suverenitet Ruske Federacije, a trenutno takvih uslova nema, dodao je Putin.

  • Upitan kako bi Rusija postupila u slučaju napada na nju nuklearnim oružjem, Putin je rekao da ukoliko do toga uopšte i dođe, građani treba da znaju da Rusija ima sistem ranog upozorenja za takve napade, kao i da Rusija u svom arsenalu ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan, kao i da ih ima daleko više. "Ukoliko dođe do skoka na nuklearnoj skali, broj žrtava neće biti manji", upozorio je Putin.
  • Rusija je pokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promena. Promenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi, budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove.
  • Rusija razvija transportne koridore. Posebnu pažnju pokloniće južnom pravcu, odnosno koridorima "Sever-Jug" i o crnomorskom pravcu. Pored toga aktivno se razvija Severni morski put.
  • BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja. Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne.
  • Putin je rekao da Rusija nije "izgubila gene evropske kulture, već ih je izgubila sama Evropa koju truju globalni liberalisti, te upravo iz tog razloga Rusija postaje centar tradicionalnih evropskih vrednosti".
  • "Rusija će biti deo novog harmoničnog multipolarnog sveta", zaključio je Putin na kraju plenarne sednice.
  • Rusija ostaje jedan od ključnih učesnika u svetskoj trgovini, uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama. Države prijateljske Rusiji čine tri četvrtine njenog trgovinskog prometa.
  • Moskva vrši preorijentaciju u spoljnotrgovinskim plaćanjima. Udeo rublje raste, približava se 40 odsto, a udeo obračuna u "toksičnim" valutama je, sa druge strane, prepolovljen.
  • Prema oceni Svetske banke, Rusija je postala četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći. Rusija je ispred Japana. Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svetski prosek, a on se obezbeđuje pre svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine. 

  • Predsednik Ruske Federacije je rekao da se Rusija okrenula Istoku daleko pre ukrajinske krize i da tome u prilog ide činjenica da je ukupan BDP članica BRIKS-a veći nego ukupan BDP Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.

image